"a kertet az idő fölássa"
Kereső  »
XXIX. ÉVFOLYAM 2018. 07. (741.) SZÁM – ÁPRILIS 10.
 
Tartalomjegyzék Archívum
 
Karácsonyi Zsolt
Április, Európa
Demeter Zsuzsa
Helyzetjelentés a nap-nem-sütötte sávról - beszélgetés Nagy Zsuka költővel
Nagy Zsuka
oral history
HEGEDŰS IMRE JÁNOS
A fénymadár
Octavian Soviany
Versek
Haklik Norbert
Mona Lisa elrablása
Gothár Tamás
Versek
HORVÁTH BENJI
Senkik
Gál Hunor
Versek
GELLU NAUM
Versek
Láng Orsolya
Goethingen.
Sebestyén Mihály
Felhővillamos
Szántai János
Mi történt Twin Peaksben?
CSUSZNER FERENCZ
Fókuszban a részegség
Pap Ágnes
Szívfürdő
László Noémi
Lencsi lencséje
Könyvek könyve
Jakabffy Tamás
(Dísz)doktor Schiff András
Portik Blénessy Ágota
Maria Ciupe szőnyeg-festményei
 
László Noémi
Könyvek könyve
XXIX. ÉVFOLYAM 2018. 07. (741.) SZÁM – ÁPRILIS 10.


 

Kozma Mária: Könyvbolondok – Könyvek kótyave­tyén. Pallas Akadémia Könyv­kiadó, Csíkszereda, 2017.

 

Sok-sok évvel ezelőtt, egy távoli galaxisban, melynek végét már annyiszor beharangozták, pár makacs egyén azon ügyködött, hogy társaik ki ne fogyjanak az olvasnivalóból. Hogy pontosan arról írjanak, amiről illik. Oly módon, ahogyan kívánatos. Hogy tehetségükhöz képest a legjobbat nyújtsák. Vagy éppenséggel ne nyújtsanak semmit. Hogy a könyv tetszetős tárgy legyen. Vagy ne legyen, egyáltalán.

 

Ezekről és ehhez hasonló témákról szól Kozma Mária könyv-könyve. A szerző értekező szövegeit tömörítő kiadvány az írástól az olvasásig, a nyomdásztól a kereskedőig, az írótól a cenzorig, a könyvtárostól az olvasóig kanyargó ösvényeken kalauzolja a benne lapozót. Akit érdekel, miféle furcsaságok (is) kötődnek az olvasnivaló történetéhez, az minden bizonnyal haszonnal forgatja majd e szép, narancsszínű könyvet.

 

Kapásból kiemelek néhány példát. A szerző története itt a 17. századi spanyol királyi udvarban indul, az udvari költőkkel, akiknek az utókor műveire nem, csak nevükre emlékezik, és tudjuk, ez manapság is nem egy esetben igaz. A szerzői jog buktatói kapcsán kiderül, hogy a 18. század végén Festetics György évi 1000 forinttal támogatta volna a szerzői jogdíjfizetés gyakorlatát, de csak azzal a feltétellel, hogy ő dönti el, mi jelenhet meg és mi nem. E dolog sem sokat változott.

 

A 19. század az a kor, amikor nagy költőink, íróink könyveiben a kiadó neve helyén ez áll: „Kiadták a barátai.” Mondjam, hogyan állunk ma ezzel? Inkább mosolyogjunk azon, hogy hajdanán a könyveik megjelentetésére előfizetési íveket indító szerzők egymásnak küldözgették az említett papirost. Arany János 1853 tavaszán például egyszerre kilenc ívet is kapott. És akkor még semmit sem szóltunk az olvasókról, akiknek száma a huszadik század végén Japánban volt a legmagasabb, évi 18 könyves átlagfogyasztással.

 

Nem szóltam arról sem, hogy Fitz József könyvtörténész szerint „a keveset olvasó személyre a kevés könyv sokkal maradandóbban hat, mint a sok könyv a sokat olvasóra.” Elfelejtettem megemlíteni, hogy a kubai szivarsodró műhelyekben hivatásos felolvasókat alkalmaztak. Mindezt Kozma Mária könyvéből tudom. Mert sok-sok évvel ezelőtt, egy távoli galaxisban, melynek végét már annyiszor beharangozták, pár makacs egyén azon ügyködött, hogy társaik ki ne fogyjanak az olvasnivalóból.

 

 

 

Proiect realizat cu sprijinul Primăriei şi Consiliului Local Cluj-Napoca
Kiadványunkat Kolozsvár Polgármesteri Hivatala és Városi Tanácsa is támogatja

Redacţia Helikon susţine şi promovează municipiul la titlul de Capitală culturală europeană
Szerkesztőségünk támogatja a Városi Tanácsot az Európai Kulturális Főváros cím elnyerésében