"a kertet az idő fölássa"
Kereső  »
XXIX. ÉVFOLYAM 2018. 07. (741.) SZÁM – ÁPRILIS 10.
 
Tartalomjegyzék Archívum
 
Karácsonyi Zsolt
Április, Európa
Demeter Zsuzsa
Helyzetjelentés a nap-nem-sütötte sávról - beszélgetés Nagy Zsuka költővel
Nagy Zsuka
oral history
HEGEDŰS IMRE JÁNOS
A fénymadár
Octavian Soviany
Versek
Haklik Norbert
Mona Lisa elrablása
Gothár Tamás
Versek
HORVÁTH BENJI
Senkik
Gál Hunor
Versek
GELLU NAUM
Versek
Láng Orsolya
Goethingen.
Sebestyén Mihály
Felhővillamos
Szántai János
Mi történt Twin Peaksben?
CSUSZNER FERENCZ
Fókuszban a részegség
Pap Ágnes
Szívfürdő
László Noémi
Lencsi lencséje
Könyvek könyve
Jakabffy Tamás
(Dísz)doktor Schiff András
Portik Blénessy Ágota
Maria Ciupe szőnyeg-festményei
 
Portik Blénessy Ágota
Maria Ciupe szőnyeg-festményei
XXIX. ÉVFOLYAM 2018. 07. (741.) SZÁM – ÁPRILIS 10.


 

Gyönyörű kromatikájú, szimbolikus töltetű, modern, stilizáló nyelvezetével meglepő falikárpit-kiállítás fogadja a látogatókat a megújult Quadro Galéria székhelyén. Míg az ötvenes években szinte kizárólagosan a klasszikus művészeti ágak (festészet, szobrászat, grafika) voltak hivatottak ideologikus tartalmak realista módon való visszaadására, a hatvanas évek modernizációs folyamata következtében az alkalmazott művészetek a szocializmus emberének jólétét, kényelmét hivatottak megteremteni és bemutatni. Ilyen értelemben Maria Ciupe 1964–1973 között készített falikárpit-sorozatát is a romániai textilművészet 1965 körül bekövetkező valóságos újjászületéséhez kell fűznünk – hangsúlyozta a megnyitón Székely Sebestyén György, a Quadro Galéria igazgatója.

 

Maria Ciupe (született Király Mária Sarolta) mind festőként, grafikusként, mind textilművészként ismert alkotó. Ám ez utóbbi terület az, amelyben jól meghatározható helyet foglal el a romániai művészet történetében, azon életművek között, amelyek visszaállították a műfaj méltóságát. Művészetének szintézise egy kis számú, de jelentős falikárpit-sorozat, mely alkotói pályájának viszonylag kései szakaszában született (1964-ben, 56 éves korában fogott hozzá). Ez részben azzal is magyarázható, hogy férje, Aurel Ciupe a romániai művészet és művészeti élet egyik legfontosabb szereplője volt, és emellett a családi teendők és az általa annyira kedvelt, hivatásszerűen folytatott pedagógiai tevékenység sem kedvezett az időigényes művek létrehozásának.

 

Textilművészeti alkotásai két csoportba sorolhatóak: a batik (főként selyembatik) és kárpitművek csoportjába, ez utóbbiak haute-lisse, függőlegesszövőszék-technikájával készültek.

 

Míg a batikművekre az elbeszélő, narratív jelleg és figurativitás jellemző (akár a kiállított Az Örmények Világosító Szent Gergelye című alkotás esetében), fali kárpitjai nagyrészt mellőzik a narrativitást, és egy absztraktabb nyelvezetet követnek, eltérve a művész grafikai és festészeti alkotásaitól. Ezek gyakorta egy, a realitásból kölcsönzött, ám egy sor stilizálási fázison átesett központi elem ábrázolására szorítkoznak (például A madár, A fa, Nyírfák, A bagoly munkák esetében). Ezek a dekoratív alkotások az allegória erejével hatnak, kromatikájuk viszont már-már a monokrómiához közelítően visszafogott, finom gyapjú- és földszínek használatára szorítkozik. A Tükröződések és a Gótika című falikárpit szintén ezt a színskálát követi, viszont már jobban eltávolodik a látványtól az absztrakció irányába. Munkáira a természetközeliség jellemző. Fali kárpitjainak másik fő inspirációs forrása a népművészet, ám ezt nem a romantikus-mioritikus hagyomány szemszögéből közelíti meg, sokkal inkább ennek a primordiális, elemi erejét, őszinte tisztaságát és misztikumát próbálja visszaadni (pl. a Boszorkák című kompozíció, mely színvilágában is a máramarosi szőnyegek kromatikáját idézi).

 

A fali kárpitok mellett a kiállítást ezek előkészítő tervei is gazdagítják, melyek bepillantást nyújtanak Maria Ciupe alkotói folyamatába, elénk tárva egy olyan megközelítésmódot, amely modernitása néhol szabadabb, mint maguk a végső alkotások. Textilművei az 1973-as egyéni tárlat óta nem voltak együtt kiállítva, az ezekhez készült vázlatok pedig most kerültek először bemutatásra.

 

Összességében elmondhatjuk, hogy Maria Ciupe falikárpit-sorozata, bár későn született, az életmű szintézisének tekinthető, mely az alkalmazott/díszítő művészeti státusból a magas művészeti zónába emeli ezt a területet, oda, ahova a műfaj történetének legjobb időszakaiban tartozott.

 

A tárlatot tartalmas, gazdag képanyaggal ellátott katalógus kíséri, mely, akárcsak a kiállítás, Székely Sebestyén György, Vécsei Hunor és Andreea Cărăușu művészettörténészek munkáját dicséri.

 

 

 
Proiect realizat cu sprijinul Primăriei şi Consiliului Local Cluj-Napoca
Kiadványunkat Kolozsvár Polgármesteri Hivatala és Városi Tanácsa is támogatja

Redacţia Helikon susţine şi promovează municipiul la titlul de Capitală culturală europeană
Szerkesztőségünk támogatja a Városi Tanácsot az Európai Kulturális Főváros cím elnyerésében