"világgá indulnál újra"
Kereső  »
XXIX. ÉVFOLYAM 2018. 09. (743.) SZÁM – MÁJUS 10.
 
Tartalomjegyzék Archívum
 
HORVÁTH BENJI
Trionfo della Morte, Palermo, 1446
László Noémi
A robbanómotor főtengelye - iterjú Kürti László költővel
Láng Orsolya
Goethingen 3. Hol van az a sok virág?
Láng Gusztáv
Levél Kolozsvárra
Petres László
Északkelet-Magyarországról szeretettel
FISCHER BOTOND
Dies Irae
Haklik Norbert
Háború az atom ellen
Körtesi Márton
Versek
Cseke Péter
Varjak
Mărcuțiu-Rácz Dóra
Versek
ROMULUS BUCUR
Versek
Kürti László
Versek
Oláh András
hogy megmaradj
Lokodi Imre
Férfi Hallstattból
Bakk Ágnes
Apa nélkül a világ
Bréda Ferenc
SZÍNÉSZ-ESSZÉ. Theatrum entis: mysterium musarum. VI.
Kovács Péter
A pótolhatatlanság tömbháza
Erdős Katalin
Egy madár vallomásai
Virtuális szalonélet
Jakabffy Tamás
Itt van május elseje
Ungvári-Zrínyi Kata
Pragmatikus líra és abszurd otthonosság
 
Erdős Katalin
Egy madár vallomásai
XXIX. ÉVFOLYAM 2018. 09. (743.) SZÁM – MÁJUS 10.


 

 

Demény Péter: Vadkanragyogás. Lector Kiadó, Marosvásárhely, 2017.

 

Demény Péter kisregényében egy nemesi családból származó úrnő érzelmeit tárja az olvasó elé. A mű elbeszélője, Katarina a vágyait követve próbálja megtalálni a boldogságát, dacolva az elvárásokkal, az életével, amelybe „beleszorították” születésétől fogva. Egyfajta misztikum hatja át a kötetet, ami a szereplők, helyszínek s nem utolsósorban az emóciók függvényében jut kifejezésre. Eperjesi Noémi illusztrációja díszíti a kötet borítóját, amely reprezentálja a szövevényes, fordulatokkal teli narrációt. A főszereplő szabadságvágytól vezérelve „járja a világot”, pontosabban az őt körülvevő rejtélyes vidéket, ahol önmaga lehet.

 

A szerelem mezsgyéit beárnyékolja a betegség, ebből fakadóan pedig az elválás gondolata, illetve a beletörődés. Katarina elveszíti francia nevelőjét, akinek oly sok mindent köszönhetett, ő volt a támasza. „A veszítésekbe belejöttem aztán…” – hangzik a szövegrész, hiszen a szeretett lovászfiú ugyancsak eltűnik a hősnő életéből, ő aki a mesebeli királyfit testesíti meg számára, vele élte át a szenvedélyt a titkos légyottok során. Ezek a találkozások álomszerű helyszínen történnek, s hogy mitől különleges ez a Holdtej-tisztás, felfedi a szövegkorpusz az olvasó számára…

 

A vívódó hősnő, Diegóval, majdani férjével újabb érzelmi és fizikai tapasztalatokra kényszerül, s mondhatni a szerelem érzésének megszállottjává válik. Folyamatosan a boldogulás útját kutatja, hiszen „a szerelemben minden különös következményekkel jár”; létezett/létezik boldogság, idill vagy már csak emlékezés marad az elbeszélő számára? – merül fel a kérdés, s mindvégig ott lebeg az átélt eseményekkel kapcsolatban.

 

A mű narratív technikája naplószerű, tizennégy fejezetet ölel fel, műfajilag az énregényhez is közelít. Első olvasásra a Fanni hagyományaiból ismert kármáni világ elevenedik meg, a főhősnő küzdése, szerelme, vággyal teljes élete. De mégis más, hiszen benne van az emberi sors kiszámíthatatlansága, a csapongás és vakmerőség, Katarina mer kockáztatni a szerelemért és megtanul szembenézni a lemondással. Szentimentális, izgalmas olvasmány, amely továbbgondolásra készteti az olvasót. Történet az ifjúkori fellángolásról, a felnőttkori – olykor kételkedő – érzelmi tusákról.

 

 

 

Proiect realizat cu sprijinul Primăriei şi Consiliului Local Cluj-Napoca
Kiadványunkat Kolozsvár Polgármesteri Hivatala és Városi Tanácsa is támogatja

Redacţia Helikon susţine şi promovează municipiul la titlul de Capitală culturală europeană
Szerkesztőségünk támogatja a Városi Tanácsot az Európai Kulturális Főváros cím elnyerésében