"a tekintet a kertekbe száll"
Kereső  »
XXIX. ÉVFOLYAM 2018. 12. (746.) SZÁM – JÚNIUS 25.
 
Tartalomjegyzék Archívum
 
László Noémi
Pordal
Dimény H. Árpád
A szülőföld a mindenség - beszélgetés a 80 éves Czegő Zoltánnal
Czegő Zoltán
Hazai oltványok
Kele Fodor Ákos
A szív vége. Cigány újmesék1 Planétát húzó nyúl
Domokos Johanna
retró
Hellmut Seiler
Versek
Haklik Norbert
Verses aparegény generációs élményleltárral
FISCHER BOTOND
Tavasz lesz, Corina
Asztalos Veronka-Örsike
Csupán egy üveg bor
HORVÁTH BENJI
tranzit
Miklya Anna
A tájfutó
Csontos Márta
Versek
horváth csaba
Kormánybiztosi életpályák ’48–49-ben
Papp Attila Zsolt
Bergmani vámpírok, a magyar film és a PC találkozása a boncasztalon. Beszámoló a 17. TIFF-ről
FISCHER BOTOND
Posztmodern Molière-revü
Szántai János
Sortűz, avagy a négy testőr Vadkeleten
Mikola Emese
Emlékmű papírból és tintából
ANDRÉ FERENC
Határidő
Kovács Péter
Falba épített fordulatok
Jakabffy Tamás
Kommersz lényegtelenítés
Kiss Melánia
Világok közötti egyensúly
 
Kiss Melánia
Világok közötti egyensúly
XXIX. ÉVFOLYAM 2018. 12. (746.) SZÁM – JÚNIUS 25.


 

Árkossy István művészete alappillérének a gondolati tartalomtól áthatott, tiszta rajzot tekinti. Festészetének hangsúlyosan grafikai jellege már az első pillanattól feltűnik a néző előtt. Vonal–pont, forma–sík, rend–káosz, valóság–megfoghatatlanság; a sort itt még nem tudnám bezárni, de ezek azok a fogalompárok, amelyek először eszembe jutottak a festőművész munkái láttán. Az utóbbi két év termése került kiállításra a kolozsvári Művészeti Múzeum emeleti termeiben, de mintha az egész világmindenség sűrítődött volna bele, újrakonstruáltan, ezekbe a terekbe. Egy szürreális világ történései tárulnak elénk, ami kiemel a valóságból ugyan, de felfedezhetünk bennük egy másik valóságot, annak darabjait, lebontva formákra, síkokra, vonalakra, amelyek arra emlékeztetnek, hogy mégiscsak a saját realitásunkat látjuk magunk előtt. Szinte álomszerű az a formavilág, amelyet Árkossy István a festményein felvonultat.

 

A jelek, amelyek elrejtve megjelennek képein, olyan kapaszkodókat nyújtanak a nézőknek, amik nem csak a realitás talaját érzékeltetik a talpunk alatt, hanem összefüggéseket is teremtenek. Szakolczay Lajos irodalomtörténész és műkritikus szerint ez Árkossy István múltat és jelent összekötő időhintája, ami egészen különös műveket eredményezett, amelyek a szürrealitás határán át- és visszalépegetve mutatnak nekünk valamit időben és térben.

 

Munkáinak építő elemeként a vonalat határozza meg Dr. Feledy Balázs művészeti író szintúgy, ahogyan azt a megnyitón tette Szücs György. Árkossy vonalai a plasztikusságból kiindulva lágyak és puhák, de ugyanakkor egyben összefüggő darabokat is elhatárolnak a festményein. A hátterek egyes darabkái milliméter pontosságra vannak kidolgozva, néhol az anyagszerűségre emlékeztetve minket, a textúrákat mintha csak egy számítógépes programmal illesztette volna be a munkákra. Amikor közelebb hajolunk, láthatjuk, hogy minden ecsetvonás úgy van jelen, hogy a részletek az összkép látomásához hozzáadva működhessenek. A minták és textúrák arról árulkodnak, hogy itt nem csak a forma más, hanem az anyag is, amivel a művész dolgozik, és ezzel is a valóságérzetünkre erősít rá a művész: Árkossy olyan világot teremt, amely a festő valóságának leképezése ugyan, de minél tovább nézzük, annál jobban ráismerünk a részletekben saját valóságunkra. Összeállította saját maga egészét a részletekből, de ezekből a részletekből önmagunkat is megérthetjük.

 

Az önmagunkra ismeréshez kapcsolnám a címadásokat is. A csók, A hely szelleme, Romantika olyan nem megfogható fogalmak, amelyeknek a tartalmi elvárásait, azt, hogy ezeknek milyennek kell lenniük, kezdetben mások tapasztalataiból alkotjuk meg. Azok a munkák, amelyek konkrét szereplőket is sejtetnek – például A magvető, A véreb vagy a Csillagszámláló –, a hétköznapi, ismerős realitás fogalmait fejezik ki a szürreális eszközeivel.

 

Témák tekintetében a szakrális jelenlét is izgalmas volt számomra. A szakrális, hagyományosabb művészeti témák feldolgozásai bibliai szentek komplex történeteit tárják elénk. A bibliai kultúra is a kollektív tudaton túl (vagy azzal együtt) a szürreális látvánnyal együtt kerül át a realitásba. Úgy tűnik, az Árkossy István festményein megjelenő, reális és szürreális közötti trükkös átmenet hatása abban rejlik, hogy egyfajta egyensúlyhelyzetet képes teremteni a nézőben, ahol találkozik a személyes és a hétköznapi.
Proiect realizat cu sprijinul Primăriei şi Consiliului Local Cluj-Napoca
Kiadványunkat Kolozsvár Polgármesteri Hivatala és Városi Tanácsa is támogatja

Redacţia Helikon susţine şi promovează municipiul la titlul de Capitală culturală europeană
Szerkesztőségünk támogatja a Városi Tanácsot az Európai Kulturális Főváros cím elnyerésében