"mintha a bolygók felszínét látnánk"
Kereső  »
XXIX. ÉVFOLYAM 2018. 15. (749.) SZÁM – AUGUSZTUS 10.
 
Tartalomjegyzék Archívum
 
Karácsonyi Zsolt
Forró szél
ANDRÉ FERENC
A költő egyetlen feladata, hogy őszinte legyen önmagával - beszélgetés Dósa Andrei költővel, műfordítóval
Jean-Jacques Viton
VIII
Bogdán László
Az Ezüst Páholy zavaros ügyei (III.)
Codău Annamária
A totalitás felé
FELLINGER KÁROLY
Versek
FAZAKAS ATTILA
nem lát
Benke András
Versek
ANDREI DÓSA
Versek
Munding Márton
Horvát néni
Hegedüs Benjámin Jutas
Versek
Tiboldi Boróka
Füllel és szemmel olvasott dalok
Balázs Imre József
Szelíd jelenlét. Jancsik Pál (1936–2018)
Molnos Lajos
„Félek, túl nagy lesz neked a síri sötét”
Láng Orsolya
Goethingen 7. Néprajzi gyorstalpaló
Dimény Lóránt
Novellák
Bakk Ágnes
A kiszámítható alkotói válság
CSUSZNER FERENCZ
Videótörténet és színháztörténet
Borsodi L. László
Dumákat beszéltek, és nem szóltok róla senkinek
Magyary Ágnes
Színe: vörös
Kulturális mágnes
Jakabffy Tamás
Kibúcsúzott Sir Simon Rattle
Kollár Dávid
Elveszett paradicsom? (2)
 
Molnos Lajos
„Félek, túl nagy lesz neked a síri sötét”
XXIX. ÉVFOLYAM 2018. 15. (749.) SZÁM – AUGUSZTUS 10.


 

Újra és újra megüt a szomorúság. Szaporodnak a halottaink. Egy ideje nagyon is. Most épp Jancsik Pál ment át ama rejtélyes Túlsó Partra, hogy ismét együtt legyen, de ezután már ott Túlnan, a Szilágyi Domokos, Lászlóffy Aladár és Jancsik Pál alkotta Nagy Triász. Természetesen (?) ez a három költő Nagy Triásznak nevezetten „hivatalosan”, az ítészek s az irodalomtörténészek által „hitelesítetten” nem is létezett soha. Saját kitalációm, saját használatra, s immáron több mint félszáz esztendeje. Pontosabban: azóta, hogy az 1960-as évek legelején a romániai magyar irodalomban is oly lelkesen, osztályharcos öntudattal, pártos optimizmustól duzzadozva kiteljesedő „szoc” és „reál” virágos (de harci!) mezejére kéretlen-hívatlan beokvetetlenkedte magát egy, szót és helyet akaró-követelő újfajta raj, amely tagjainak a szájából másként hangzott a szó, mint a korabeli kánon felkentjeinek a szájából. Ez a raj volt az első Forrás-nemzedék, amelynek „bejövetele” az irodalomba – mondhat bármit a megszépítő fáma – korántsem volt hozsánnás virágvasárnapi bevonulás, egy jó darabig még igencsak fel-felizzott köröttük a szocreál felkentjeinek, „atyamestereinek” nagypénteki dühödtsége. A majdhogynem egymást követően megjelent, visszhangos első Forrás-kötetüknek is betudhatón, három ifjú poéta (három új „holnapos”) neve, szárba szökkent lírája volt a leginkább közismert, közbeszélt, közvitatott-kommentált. Szilágyi Domokosról, az Álom a repülőtéren c. kötet szerzőjéről, Lászlóffy Aladárról, a Hangok a tereken c. verseskönyv, valamint Jancsik Pálról, a Szomjas tenger c. kötet szerzőjéről van szó. A formálódó- szerveződő újabb raj, a második Forrás-nemzedékre menendők számára egyfajta igazodási pontot, etalont jelentettek ők. Olvastuk, vitattuk, kommentáltuk és legfőképpen pedig szerettük őket és mindazt, amit és ahogyan írtak. Nos, akkor és ilyen hatások folytán „szerveződtek” a tudatomban a Nagy Triásszá ők hárman: még a köteteik is egymás mellett sorakoznak a könyvespolcomon.

 

Egy ideje azzal szórakoztatom magam, hogy elolvasom X költő valamelyik versét, s aztán próbálom kitalálni, hogy miként hangzanék a költemény, ha azt Y írta volna meg. Nem mindig sikerül, de ha igen, olykor érdekes „új” versek jönnek létre. Most, hogy Jancsik Pál, a régi barát, beszélgetőtárs körül forgolódnak a gondolataim, s ama bizonyos Nagy Triászt is megemlítettem, az az ötletem támadt, hogy megpróbálkozom egy újabb „kitalálással”. Szilágyi Domokos írta anno egyik versének befejezéséül: „Én játszom ugyan,/de ti/ vegyetek komolyan”. Nos, kitalálásom szerint ezt Jancsik Pál így írta volna: „Én komolyan gondolom a szót,/ti is/ vegyétek hát komolyan”. Csakis így írhatta volna. Leírták már róla, én csak ismétlem: Jancsik Pál mindig is hitt, bízott az emberi szó erejében, hatásában, amikor szól, nem azért teszi, mert beszélni, fecserészni akar, hanem mert mondandója van. A mondandóját pedig tisztán, pontosan, érthetően akarja elmondani. Ilyetén egyfajta tettnek, cselekvésnek tekintette mindig is a verset. A tevés, a cselekvés pedig pontosságot, fegyelmezettséget követel. És nyugodtságot s derűt is. Szerette a természetet, volt hát „akitől” eltanulnia a nyugalmat, derűt. Találó a megállapítás, hogy lírájának, lírája stílusának legfőbb ereje s egyszersmind bája is a derűs természetesség. Elégiára hangoltság, játékos formákba bújtatott meditáció, néholi sejtelmes-szimbolikus színváltás, máskori lírai feszültség vagy teljes eszköztelenség, önirónia, otthonosság a zárt formákban, fegyelmezettség – mind fellelhető Jancsik lírájában. Akik ismerték Jancsik Pált, tudják, nem véletlenül ilyen ez a líra. Gyakorta volt alkalmam eldiskurálgatni véle egy kávé vagy korsó sör mellett, állíthatom hát: Jancsik Pál, az ember is pont olyan volt, mint Jancsik Pál, a költő. Derűsen természetes és természetesen derűs, s lénye tiszta, mint a forrás vize. Ilyen volt. Volt.

 

Így hát – László Noémi Kányádi Sándort illető szavait kölcsön véve mondom –: Jancsik Pált is nevezhetjük most már költőnek. A fény szerelmese, a tavasz imádója költőnek. Félő, hogy túl nagy lesz neki a síri sötét…

 

 

 

Proiect realizat cu sprijinul Primăriei şi Consiliului Local Cluj-Napoca
Kiadványunkat Kolozsvár Polgármesteri Hivatala és Városi Tanácsa is támogatja

Redacţia Helikon susţine şi promovează municipiul la titlul de Capitală culturală europeană
Szerkesztőségünk támogatja a Városi Tanácsot az Európai Kulturális Főváros cím elnyerésében