"mintha a bolygók felszínét látnánk"
Kereső  »
XXIX. ÉVFOLYAM 2018. 15. (749.) SZÁM – AUGUSZTUS 10.
 
Tartalomjegyzék Archívum
 
Karácsonyi Zsolt
Forró szél
ANDRÉ FERENC
A költő egyetlen feladata, hogy őszinte legyen önmagával - beszélgetés Dósa Andrei költővel, műfordítóval
Jean-Jacques Viton
VIII
Bogdán László
Az Ezüst Páholy zavaros ügyei (III.)
Codău Annamária
A totalitás felé
FELLINGER KÁROLY
Versek
FAZAKAS ATTILA
nem lát
Benke András
Versek
ANDREI DÓSA
Versek
Munding Márton
Horvát néni
Hegedüs Benjámin Jutas
Versek
Tiboldi Boróka
Füllel és szemmel olvasott dalok
Balázs Imre József
Szelíd jelenlét. Jancsik Pál (1936–2018)
Molnos Lajos
„Félek, túl nagy lesz neked a síri sötét”
Láng Orsolya
Goethingen 7. Néprajzi gyorstalpaló
Dimény Lóránt
Novellák
Bakk Ágnes
A kiszámítható alkotói válság
CSUSZNER FERENCZ
Videótörténet és színháztörténet
Borsodi L. László
Dumákat beszéltek, és nem szóltok róla senkinek
Magyary Ágnes
Színe: vörös
Kulturális mágnes
Jakabffy Tamás
Kibúcsúzott Sir Simon Rattle
Kollár Dávid
Elveszett paradicsom? (2)
 
Jakabffy Tamás
Kibúcsúzott Sir Simon Rattle
XXIX. ÉVFOLYAM 2018. 15. (749.) SZÁM – AUGUSZTUS 10.


 

Helikon egyik 2015 szeptemberi számában esett szó róla, hogy Kirill Petrenko, a Bajor Állami Operaház főzeneigazgatója nyerte el a Berlini Filharmonikusok vezető karmesteri megbízását. Ímhol, szűk három év múltán visszatérünk, de nem Petrenkóhoz, hanem Sir Simon Rattle személyéhez, akinek szerződése a BF-fel az idén nyáron járt le. Rattle már 2013 elején közölte, hogy 2018 után nem kíván versenybe szállni a BF művészeti-vezetői posztjáért, és a beavatottak rögtön sejteni vélték, hogy legszívesebben hazatérne a London Symphony Orchestra élére, ahol Valerij Gergijevet váltaná.

 

Tudnivaló, hogy a Berlini Filharmonikusok a világ egyik legkívánatosabb munkahelye. Nemcsak elsőrangú szakmai elismertség veszi körül a zenészt (és kivált a karmestert), hanem az önszabályzó szervezet aurája is. A BF tagjai ugyanis jól kidolgozott, körültekintően konstruált rendszer szerint maguk választják és hívják meg karmesterüket egy-egy „mandátumra”, amely így olykor lejár, de természetesen hosszabbítható, vágyak, karrier-elképzelések, átfogó tervek igényei – meg persze a versenyvizsga eredménye – szerint.

 

Simon Rattle 2002-ben vette át a BF zenei irányítását a közkedvelt, érzékeny, baráti lelkületű Claudio Abbadótól (aki 2014-ben meghalt). A Rattle nevével fémjelzett tizenhat év alatt az újdonságok iránt fogékony brit karmester vezényletével nem kevesebb, mint negyven mű világpremierjét tartották. Brahms II. szimfóniáját 34-szer, Beethoven IX. szimfóniáját 26 alkalommal tűzték műsorra a legjelentősebb színpadokon – ezek voltak a leggyakrabban előadott művek. Ugyanakkor a Rattle-éra nagy újdonsága a zenekar digitális koncertterme az interneten, ahová bérletes rendszerrel vagy akár jegyvásárlással is „be lehet ülni”. De a zenekar előadásait 2010-től, az őszi évadnyitótól kezdődően már mozikban is közvetítették. Németországban ekkoriban 33, világszerte 60 filmszínházban vetítették a berliniek hangversenyeit, még szabadtéri kivetítőkön is Hamburgban és Kölnben.

 

Teltházas, húszezres szabadtéri búcsúkoncerttel zárult Rattle tizenhat éve a BF alkalmazott karmester-zeneigazgatójaként. Esős volt az idő, a Waldbühne irdatlan nézőterén mégis a legnagyobb figyelemmel, áhítattal kísérte a közönség George Gershwin, Gabriel Fauré és Aram Hacsaturján műveit. Az esten fellépett a karmester felesége, Magdalena Kozena cseh mezzoszoprán is. Bár a dirigens munkaviszonya megszűnt, a németországi Rattle-kedvelők természetesen nem maradnak nélküle. „Hamarosan találkozunk” – mondta a koncert végén a jól ismert, széles mosollyal, hiszen vendégkarmesterként rendszeresen vissza fog térni Berlinbe. Vidám, de megható pillanat volt, amint Rattle a zenekar tagjai között végigvonult, akik közül sokan ősz, boglyas Rattle-parókát tettek fel, miközben tomboló tapsvihar és éljenzés búcsúztatta a maestrót.

 

Rattle szülővárosában, Liverpoolban kezdett zongorázni és hegedülni, de tizenegy évesen már a helyi filharmonikusok között lépett fel (ütőhangszereken játszott). Tizenöt évesen kortársaiból szimfonikus zenekart alapított. Tizenkilenc volt, amikor a londoni Royal Academy of Music karmester szakát abszolválta, rögtön meg is nyerve az első díjat egy nemzetközi karmesterversenyen. Két évig Bournemouthban dirigált, 1977-től pedig a világ számos operaházában munkát vállalt, de fontos amerikai szimfonikus zenekarokat is vezényelt. 1981-ben a Los Angelesi Filharmonikusok vezető karmesterének alkalmazták, itt tizenhárom éven át dolgozott. Nemzetközi hírnévre mégis a birminghami zenekar élén tett szert, ahol 1998-ig tevékenykedett. A nagy sikerre jutott, 20. századi zenét bemutató hangversenysorozat, a Millennium felé Rattle-t jelentősen felminősítette a nemzetközi zenei közélet értéklistáján. 

 

A Berlini Filharmonikusok vezető karmesteri posztján Rattle olyan elődöket követett, mint Wilhelm Furtwängler, Herbert von Karajan és a már említett Claudio Abbado. Újító, pezsgő szelleme mindig a zenei nevelés és kultúraterjesztés irányába mobilizálta. Ennek az elkötelezettségnek tudható be a BF digitális koncertterme is a világhálón. Asztali számítógépen, táblagépen és mobiltelefonon egyaránt jó minőségben élvezhetők a BF legújabb hangversenyei, de persze korábbi előadásaik is visszahallgathatók-nézhetők.

 

De Nagy-Britanniában Rattle nem a legkedvezőbb körülmények között kezd ismét dolgozni. „Logisztikai rémálomnak, felesleges papírok gyártásának nézünk elébe, és ami a legrosszabb, hogy egyelőre bizonyos kérdésekre sem Nagy-Britanniának, sem Európának nincsenek válaszai” – mondta a brexitről. Majd azt is hozzátette: „Pontosan azzal megyünk szembe, ami a művészet és a zene talán legfőbb feladata, hogy összehozza a különböző embereket.”

 

 

 

Jakabffy Tamás

Proiect realizat cu sprijinul Primăriei şi Consiliului Local Cluj-Napoca
Kiadványunkat Kolozsvár Polgármesteri Hivatala és Városi Tanácsa is támogatja

Redacţia Helikon susţine şi promovează municipiul la titlul de Capitală culturală europeană
Szerkesztőségünk támogatja a Városi Tanácsot az Európai Kulturális Főváros cím elnyerésében