"bármerre indulsz, ott a tenger"
Kereső  »
XXIX. ÉVFOLYAM 2018. 16. (750.) SZÁM – AUGUSZTUS 25.
 
Tartalomjegyzék Archívum
 
Szálinger Balázs
Ez a hajó mire fölér
Nagy Borbála Réka
Az emlékezés kormányosa - interjú Dobai Péterrel
László Noémi
Tenger
Bogdán László
A tenger és az álmok
VARGA LÁSZLÓ EDGÁR
ábrák egy idegen ország tengerpartjának fövenyén
Láng Orsolya
kisodródás
Király Farkas
július 12.
Ferdinandy György
Meleg tengerek
Svet di Nahum
Szabadulás a Krímből
Juhász Márió
Versek
Kiss Lóránt
Versek
Sánta Miriám
Váltás
Szabó R. Ádám
Ha kérdeznek, válaszolj
Nyíri Katalin
Novellák
ANDRÉ FERENC
darth vader felesége
HORVÁTH BENJI
Mind egymásból vagyunk
Papp Attila Zsolt
A vihar szemében
Karácsonyi Zsolt
Mesterséges áramlatok
MÁRTON EVELIN
El Bahar
Bartha Katalin Ágnes
A 90 éves Dávid Gyula köszöntése
Szántai János
Tenger a vászonhatáron
George Volceanov
Shakespeare: az elárult áruló
Haklik Norbert
Élethazugságok könyve
Demeter Zsuzsa
Legyen jó szándékú veled a tenger!
ANDRÉ FERENC
Tengerszemek
Jakabffy Tamás
Lille MUKO
Kollár Dávid
Elveszett paradicsom? (3)
 
Jakabffy Tamás
Lille MUKO
XXIX. ÉVFOLYAM 2018. 16. (750.) SZÁM – AUGUSZTUS 25.


A legkevésbé sincs okunk csodálkozni azon, hogy a kolozsvári Apáczai Csere János Elméleti Líceum újabb musical-előadása, a Mozart! (Lévay Szilveszter és Michael Kunze műve) közösségi jellegénél fogva a város magyar lakosainak – és persze öntudatos kultúrelitjének – tekintélyes részét megmozdította június egy meteorológiailag áprilist idéző estéjén. Mégis voltak, akik a Magyar Operában zajló helyi érdekű produkcióval szemben egy másik koncertet részeltettek előnyben: a nemzetközileg is jegyzett koppenhágai Lille MUKO Egyetemi Kórus hangversenyét az egykor jezsuiták által építtetett Piarista templomban.

 

Európai és tengeren túli fellépések százai, mintegy harmincöt album és természetesen a magas és megbízható minőség teszi felejthetetlenné – nem csupán antológiák és monografikus igényű tanulmányok szerzői számára – az 1967-ben alapított, ma mintegy 35-ös létszámú LM kórust, amelynek énekesei mind felsőfokú végzettségű zenészek (kisebbrészt egyetemi hallgatók, nagyobbrészt a dán zenei élet „felnőttjei”). Igazi prominens klasszikus együttes, amelynek védjegyét két, következetesen érvényesített tényező határozza meg: egyfelől a dán énekkultúra, mindenekelőtt a tradicionális egyházi himnológia képviselete, másfelől a koppenhágai egyetemhez való szoros kötődés. A kulturális-műfaji meghatározottságot persze tovább színezi a romantikus korális zene és a kortárs kórusművészet iránti szimultán érdeklődés, az LM kórus ekként mintegy missziós tudattal hordja szét a világba a 19. század dán és skandináv zeneszerzőinek munkáit csakúgy, mint a 20. századi modernitás alkotóiéit és a legszorosabban értelmezett kortársakéit.

 

Kolozsvári koncertjük programjának is túlsúlyban a dán (kisebbrészt norvég) zene határozta meg a profilját, de megható színpöttyként – és talán udvariassági gesztusként is – feltűnt a „menüben” a kolozsvári születésű Gyöngyösi Levente egy kompozíciója is, az O magnum mysterium. (S ha már itt tartunk, talán azt is érdemes megjegyezni, hogy fennállása több mint fél évszázada alatt négy karnagy váltotta egymást az LM élén, s közülük a második szintén magyar volt: Vető Tamás.)

 

Ha a Lille MUKO Egyetemi Kórusról első közelítésben szeretnénk valami jellemzőt mondani, mindenekelőtt az előadásra kiválasztott művek pontos ismeretét kell megállapítanunk. Ez természetesen a kórus élén 1985 óta fungens karnagy, Jesper Grove Jørgensen alapos preparáló munkájának köszönhető. (Jørgensen a koppenhágai egyetem muzikológusa és a helyi Királyi Zeneakadémia minősített karnagya. 1975-ben debütált a Tivoli Szimfonikus Zenekar élén, és az évtizedek során tapasztalt, igényes és sok zenekar által igényelt karmesterré érett. Norvégiában, Svédországban, Hollandiában és Angliában dolgozott, és a számos szimfonikus produkció mellett kiterjedt opera-karmesteri repertoárra is szert tett.) A Kolozsváron énekelt korális munkák – Niels W. Gade, Niels la Cour, P. E. Lange-Müller, Sven-David Sandstöm, Matti Borg, Svend Schultz, Oluf Ring, az itáliai Ildebrando Pizzetti, az amerikai Morten Lauridsen és az említett Gyöngyösi Levente kompozíciói – az átgondoltság, a szólamfunkcionalitás, a játék és a hatásvadászat nélküli effektuszene tudatos mérnököltségével, ugyanakkor a legbensőségesebb átéltségben szólaltak meg.

 

De a magabiztos és tűpontos intonációk is feltűnhettek az LM kórus hallgatóinak, meg persze az is, mennyire távol tart magától az énekegyüttes mindenféle mesterséges artisztikumot, erőltetett és álságos művészkedést. A hangok egyszerűek és természetesek, a szépséget a derűs pontosság szavatolja. Meg hát ami látszik…: a tizennyolc nő és tizennégy férfi arcán a koncentráció mellett a bizalom, a nyíltság – meg persze az északnyugat-európai népek kulturális és egzisztenciális biztonságnyugalma – tükröződik. Az énekszakmai megbízhatóság és a művek szolid előkészítettsége valóságos ünneppé tett egy-egy darabot. Ráadásul az előadott tizenöt mű változatosságával is meglepett. A modern motettaszerkezet és a harmóniailag variált versszakos ének, a Bizony Jézus elérkezik kezdetű norvég adventi ének finom harmonizáltságban oldódó rusztikuma, Lauridsen dúr és moll között oszcilláló, bódító darabja, a Quando son più, vagy Niels la Cour „esti dala” magával ragadta és egy pillanatra sem eresztette el az Egyetem utcai templomba koncertre gyűlteket.

 

 

 
Proiect realizat cu sprijinul Primăriei şi Consiliului Local Cluj-Napoca
Kiadványunkat Kolozsvár Polgármesteri Hivatala és Városi Tanácsa is támogatja

Redacţia Helikon susţine şi promovează municipiul la titlul de Capitală culturală europeană
Szerkesztőségünk támogatja a Városi Tanácsot az Európai Kulturális Főváros cím elnyerésében