"arca a metszéspontban"
Kereső  »
XXIX. ÉVFOLYAM 2018. 17. (751.) SZÁM – SZEPTEMBER 10.
 
Tartalomjegyzék Archívum
 
ZALÁN TIBOR
Ez ilyen bolt
Papp Attila Zsolt
A jövő nyomokban Erdélyt tartalmaz – beszélgetés Zágoni Balázs íróval, filmkritikussal
MÁRTON EVELIN
El Bahar
Király Zoltán
Nyári triptichon
Svet di Nahum
Szabadulás a Krímből
Láng Orsolya
Goethingen 8. Suse
Varga Melinda
Versek
Robert G. Elekes
G. Gabriela
Munding Márton
A rozmár hava
Markó Béla
Csend
Karácsonyi Zsolt
A figyelem mestere
Bogdán László
„A nagy, sötétlő erdő…” Egyed Péter (a továbbiakban P.) korántsem utolsó megidézése
Demeter M. Attila
Szellem a gépben
Jakab-Benke Nándor
A librettó és a kamera között
George Volceanov
Shakespeare: az elárult áruló
Mărcuțiu-Rácz Dóra
A velencei tükör titkai
ANDRÉ FERENC
Megtanulni városul
Látszólag banális
Jakabffy Tamás
Bernstein első száz esztendeje
Túros Eszter
Természetes kapcsolódások
 
Jakabffy Tamás
Bernstein első száz esztendeje
XXIX. ÉVFOLYAM 2018. 17. (751.) SZÁM – SZEPTEMBER 10.


 


Oly sok mindenről készült már statisztika, nyilvántartás vagy legalábbis becslés! Azt megbecsülni azonban, mekkora nagyságrendű vagy hány számjeggyel kifejezhető zeneérdekeltségű populáció követte nyomon a múlt század hetvenes-nyolcvanas éveiben Leonard Bernstein matinális televíziós oktatókoncertjeit, reménytelen vállalkozás volna. Még az olyan csökött-csonkolt tévécsatornák is, mint amilyen akkoriban a TVR volt, olykor-olykor még ezek is megvásároltak – valószínűleg jó későn, reális piaci ár alatt – néhányat Bernstein eleven, fiatalok számára is pontosan érthető, találóan demonstrált „kisegyetemi” koncertjeiből. Igazi misszionáriusa volt a zenének, szinte hetente készült vele újabb s újabb stúdiófelvétel, a Young People’s Concert részeiben a zongora mögül vezényelte a zenekart, a képernyők előtt ülő tömegek pedig úgy hallgatták, mintha egy krimi trailere volna. Magyarul 1976-ban jelent meg tévés előadásainak java A muzsika öröme címmel.

Bernstein augusztus 25-én lett volna százéves. Massachusetts (USA) szülötte volt, Ukrajnából új életet próbálni kivándorolt zsidó család sarja. Tizenegy évesen egy zongorát örökölt nagynénjétől. Philadelphiában és a Harvardon tanult, az utóbbi egyetemen többek közt Reiner Frigyestől. Korán kezdett dirigálni is, komponálni is. Már a diplomakoncertje előtt, ’39-ben bemutatták (saját vezényletével) A madarak című munkáját. Egyetemista volt még, amikor elszegődött a bostoni szimfonikus zenekarhoz Serge Koussevitzky karmester kisegítőjének, később asszisztensének. ’43-ban már segédkarmesternek nevezték ki a New York-i Filharmonikusokhoz. A mára patinás hírű zenekarnak akkoriban még kizárólag nem-amerikai (értsd: jobbára európai) zeneigazgatói, vezető karmesterei voltak. Bernsteinnak még New York-i kezdése évében hirtelen be kellett ugrania a betegeskedő Bruno Walter helyére egy a Carnegie Hallba szervezett koncerten. A hangversenyt a rádió is közvetítette, s bár Bernsteinnak nem volt ideje összepróbálni a zenekarral, a koncert olyan átütő erejű volt, a kritikusok meg annyira lelkendeztek, hogy a mindössze 25 éves Bernstein hetek alatt a nemzetközi zenei élet sztárjává vált, elannyira, hogy jelentős zenekarok versengtek érte. (Magyar olvasó számára érdekes adalék, hogy e sorsfordító koncerten Schumann op. 116-os Manfréd-nyitánya mellett az akkoriban nagy hatású Rózsa Miklós egy műve, a Téma, Variáció és Finálé, op. 13. is a műsoron szerepelt.) „Csak arra emlékszem, hogy ott álltam, remegtem, nagyon meg voltam rémülve, még próba sem volt. […] Kimentem, és onnantól semmire sem emlékszem. A koncertszünetre sem, csak a végén az állva tapsoló emberekre” – írta később Bernstein nem kis megrendüléssel.

Londoni, csehszlovákiai, palesztinai vendégkarmesteri munkák után 1945-ben a New York City Symphony Orchestra, a városi zenekar zeneigazgatója lett. 1951-ben, Koussevitzky halála után egykori mestere helyébe lépett a Tanglewoodi Nyári Akadémián.

Kapcsolata a New York-i Filharmonikusokkal 1956-ban újult meg, amikor Guido Cantelli tragikus halála miatt ismét beugró karmestere lett a newyorkiaknak, s ezután ott is maradt. 1957-ben első amerikaiként lett a zenekar művészeti vezetője, tizenkét éven át dolgozott velük, és búcsúzásakor a muzsikusok a Laureate Conductor címmel tisztelték meg. Itt, első nagy sikerének helyszínén több koncertet adott a zenekarral, mint addig bárki a társulat történetében. És kinyitotta a zenét a koncerttermi közönségen túl is. Nyilvánossá tette a főpróbákat, a hangversenyek előtt bevezető előadásokat tartott. A bérletesek száma megtriplázódott.

Bernstein saját művei közül gyakran kerülnek fel darabok a műsorrendekbe – világszerte. 1944-es Jeremiah szimfóniája mélyen a zsidó tradícióban gyökerezik, első musicalje, az Egy nap a városban nem kevesebb, mint 463 előadást ért meg, és meg is filmesítették. Az 1955-ös Candide című musical viszont nem volt sikeres, csak 73-szor játszották. Két év múlva azonban jött a West Side Story! Kiri Te Kanawa és José Carreras koncertváltozatán túl természetesen a filmes verzió a legemlékezetesebb, Natalie Wood főszereplésével. Az ikonikussá vált film minden idők legtöbb Oscarral kitüntetett musicalje lett, a West Side Story – Szimfonikus táncok pedig számos zenekar állandó repertoárdarabja. Komolyzenei művei közül mégis talán az 1980-as Divertimentóját játsszák a leggyakrabban.

1990-ben orvosai tanácsára vonult vissza a pulpitusról: túlhajszolta magát, hetente olykor több mint két tucat koncertet vállalt, napi száz cigarettát szívott, ugyancsak napi egy üveg whiskyvel. Tüdőtumorban halt meg 1990. október 14-én.

Proiect realizat cu sprijinul Primăriei şi Consiliului Local Cluj-Napoca
Kiadványunkat Kolozsvár Polgármesteri Hivatala és Városi Tanácsa is támogatja

Redacţia Helikon susţine şi promovează municipiul la titlul de Capitală culturală europeană
Szerkesztőségünk támogatja a Városi Tanácsot az Európai Kulturális Főváros cím elnyerésében