"Anyaméh az egész világ"
Kereső  »
XXIX. ÉVFOLYAM 2018. 18. (752.) SZÁM – SZEPTEMBER 25.
 
Tartalomjegyzék Archívum
 
HORVÁTH BENJI
Egynyári elégia
Fekete Réka
„Az írás úgy eluralt, hogy sose mondtam le róla” - Interjú Tóth Mária írónővel
Tóth Kinga
A szobalány hűsége
Ady András
Versek
Lackfi János
Szőrös kézél
Aleą ©teger
Az ég fölött a föld alatt
Ádám Szilamér
Villanás
Fodor Balázs
Domesztikáció
Munding Márton
A rozmár hava
Láng Orsolya
Goethingen 8. Tesz-vesz város
Fekete Vince
Törpe eposzok – eposzi töredékek
FISCHER BOTOND
Törpe eposzok – eposzi töredékek
Karácsonyi Zsolt
Törpe eposzok – eposzi töredékek
László Noémi
Törpe eposzok – eposzi töredékek
Márkus-Barbarossa János
Eposztöredék
Ferenczi Szilárd
Egy hátrányos helyzetű kisebbségi Bajkonurban
George Volceanov
Shakespeare: az elárult áruló
Antal Balázs
Hálózatok könyve
TŐTŐS DOROTTYA
Embert kutyájáról?
Demeter Zsuzsa
Távbarátság a jövővel
Borsodi L. László
Műveltség és stílus
Jakabffy Tamás
Vásáry Tamásról, 85. születésnapja után
Kali Ágnes
Ember, gépezet, glitch
 
HORVÁTH BENJI
Egynyári elégia
XXIX. ÉVFOLYAM 2018. 18. (752.) SZÁM – SZEPTEMBER 25.


Amikor kimerülök, sötétebben látom a világot. Amikor kimerítenek vagy kimerítem magam. Kimerítő volt ez a nyár. A könyvek nyara. A munka nyara. Ez a nyár egy erdélyi indián. Erdei nyár. Erdei irodalom, mondta tegnap (de mikor is volt tegnap) André Feri. Egy kelet-európai nyaracska, ott áll, az európai nyárban. Román nyár, magyar nyár. A múlt nyara. A halál nyara. Bréda Ferenc. Kányádi Sándor. Egyed Péter. Romániai magyar nyár. A versek nyara. Az újjászületés nyara.

 

Mondják, hogy csak két évszak lesz ezután. Ülök az erdőben Királyréten, próbálom érteni, mi is ez a nyár. Nem éppen nyolcvanas (mondá Sütő Dani), nyolcvanas én vagyok (88), sem kétezerkilences, az csak voltam. Ülünk Szilágybagoson utolsó nap, és konspirálunk a fiatalokkal. Konspirálunk a fiatalokkal Kolozsváron, Árkoson, itt meg ott. Valami megérett ezen a nyáron, mondják. Budapest, Balatonszárszó, Balatonföldvár, Siófok. Amikor kimerülök, könnyen megijedek, hogy vége. Ez egy becsapós nyár. De csak úgy vezet, ahogy ember vezeti magát. Féltem ezen a nyáron, össze-vissza. Ki is írta? Hogy is volt?

 

Ez a nyár az olvasás nyara. Vezekelünk az utolsó állatkertben. Szorongunk, építjük viszonyainkat. Pulzáló városok, kihalt határvidékek, bányák. Fényképezgetünk fel és alá egy elbeszélő életében. Miskolc, Zilah, Brassó, Marosvásárhely. Kolozsvár fölött elburjánzott, régi gyümölcsös a nyár. Odamegyek az egyik fához, megérintem. Üzenek a királyréti erdőnek. Tanulom a türelmet. Árkos, Gyergyó, Szentgyörgy, Szárhegy. Csak két évszak lesz, mondják. Vigyorog a trópusi növényzet fölött Boreász. Ez a nyár a nagy esők nyara. Zöld tájak minde­nütt. Tátongó újholdak, vakító teleholdak nyara. Egerestől nem messze, hegyek közt, a dohány, a bor, az erdő, a bömbölő basszus vagy a belső, síri csend a hajnali csillagok alatt.

 

Amikor visszanézek, építkezem. Próbálok felkészülni mindenre, amire nem lehet. Mit is csináljon? Ki is írta? Hogy is legyen. Hogy is legyen az irodalommal, jut eszembe. Utolsókként, alkoholtól kivilágított testtel az éjszakában Bogdán Lacival és Molnár Vilivel, beszélgetünk, vitatkozunk. Nem értünk mindenben egyet. Nem is kell. Tuggyuk mi. Aztán megöleljük egymást, és megy mindenki aludni, fiatal is, öreg is, holnap vége a nyárnak. Ez volt ez a nyár. Volt, hogy legyen valahogy. És legyen belőle, ami lesz. Valami legyen már.

 

 

 

Proiect realizat cu sprijinul Primăriei şi Consiliului Local Cluj-Napoca
Kiadványunkat Kolozsvár Polgármesteri Hivatala és Városi Tanácsa is támogatja

Redacţia Helikon susţine şi promovează municipiul la titlul de Capitală culturală europeană
Szerkesztőségünk támogatja a Városi Tanácsot az Európai Kulturális Főváros cím elnyerésében