"Makettjeid bűvöletében élsz"
Kereső  »
XXIX. ÉVFOLYAM 2018. 20. (754.) SZÁM – OKTÓBER 25.
 
Tartalomjegyzék Archívum
 
László Noémi
Szentek és halottak
Varga Melinda
„Én is úgy szeretem Rodostót, hogy el nem felejthetem Zágont” - Beszélgetés Füzesi Magda kárpátaljai költővel
Simonfy József
Versek
MÁRKUS BÉLA
„a ráemlékezés terein”
GÜNTER KUNERT
Tetthely
Mellár Dávid
Versek
Fülöp Dorottya
Novellák
Grancsa Gergely
Versek
ANDREI DÓSA
Versek
Haklik Norbert
Anyanyelve: az irónia
Oláh András
Versek
Demény Péter
Kenderzsupp
Vallasek Júlia
Angolkeringő. A fecsegő holtak könyve
Ferenczi Szilárd
Az erdélyi magyar „házi filmfesztivál” nagykorúsítása. Beszámoló a 18. Filmtettfesztről
Kiss Melinda
A Wall Street és Velence
Radnai Dániel Szabolcs
Az irracionalitás és a romanticzizmus útvesztői
Tamás Dénes
Kisváros, bluesra hangolva
Lakatos-Fleisz Katalin
Humánus irodalomtörténet?
Jakabffy Tamás
Hogy ki volt Danny – azt senki nem tudja
Túros Eszter
Festői feszültségek
 
Ferenczi Szilárd
Az erdélyi magyar „házi filmfesztivál” nagykorúsítása. Beszámoló a 18. Filmtettfesztről
XXIX. ÉVFOLYAM 2018. 20. (754.) SZÁM – OKTÓBER 25.


 

A kolozsvári Filmtett Egyesület és filmes portál munkatársai 18 éve szervezik meg minden októberben a magyar filmek szemléjét Kolozsváron. Pár éve a fesztivál kinőtte a gazdaváros határait és átterjedt más erdélyi helyszínekre is. Hasonlóképpen pár éve Filmgalopp néven fut az erdélyi magyar rövidfilmek versenye, alkalomról alkalomra a háromtagú zsűri feladata a benevezett alkotásokból kiválasztani egy vagy több díjazásra érdemes munkát, amely értékeléssel párhuzamosan a legtöbb közönségszavazatot begyűjtött rövidfilm is nyereményben részesül. A fesztivál célja kétirányú: a fiatal szerzők bátorításával egyidejűleg közel hozza az éves magyar filmtermést az erdélyi közönséghez. Egyfajta szerző- és közönségedzés zajlik, az utóbbi években lendületet kapott magyar filmgyártásnak nézőre is épp oly nagy szüksége van, mint a filmes magyar hangnak szerzőkre.

 

A fesztivál kínálata nem tehet mást, mint igazodik a terméshez. Jóllehet a Magyar Nemzeti Filmalap majdhogynem nélkülözhetetlenné vált az alaposan kimunkált forgatókönyvek és a professzionális történetmesélés gyártási folyamatában, néha bizony előfordul, hogy nullához közelítő költségvetésből, intézményesített forgatókönyvi fejlesztés nélkül, neves szakemberek minimális bevonásával is készülnek olyan alkotások, amelyek maguk mögé utasíthatják a „nagyokat”.

 

Ilyenből – bár mindkét esetben nem beszélhetünk teljes függetlenségről – két nagyjátékfilm is szerepelt a 2018-as Filmtettfeszt műsorán. Csuja László két nem hétköznapi teremtés, Bianka (Berényi Bianka Instagram-sztár) és Laci (Réti László többszörös speciális olimpiai bajnok korcsolyában) találkozásából zsigeri szorongást kiváltó road-movie-t készített Virágvölgy címmel. A különösen izgága, nem túl bizalomgerjesztő Bianka hirtelen felindulásból (mert Biankát sosem tudni, mi készteti cselekvésre) elrabol egy csecsemőt, majd a véletlenül eléje kerülő, nagy szemekkel a világra rácsodálkozó, naiv Lacit meggyőzi, hogy számukra mindenáron teremtsen otthont. Lacit különben nem kell sokat győzködni, számára természetes a végletekig tartó segítőkészség. A folyamatban elkötnek egy lakókocsit, Laci véres verést kap, éjszaka menekülnek, pénzük nyilván semmi, de a csecsemőről a maguk erejéből példásan gondoskodnak addig a pontig, amikor a baba testi épségéért a nézőt a hideg verejték már sokszorosan kiverte. A forgatókönyvvel alig rendelkező történet a kiszámíthatatlanság őrült izgalmával kecsegtet, miközben lényeges társadalomkritikát is gyakorol, s a főhősöknek úgy szurkol a néző, hogy aztán valójában fellélegzik, amikor eltűnnek. Rendkívül ambivalens érzelmi húrokat penget a Virágvölgy, értékét jelzi, hogy a Karlovy Vary-i filmfesztiválon elnyerte a kezdőfilmes East of the West kategória fődíját.

 

A leginkább független darab a kínálatban Politzer Péter ízig-vérig szerzői filmje, a Férfikor. Három lényegesen eltérő korú férfi, egy kamasz, egy apa és egy aggastyán rövidebb-hosszabb életszelete villan fel epizodikusan a játékidő alatt, és míg a két véglet (fiú és öreg) két sorsfordító pillanatban kerül elénk, addig az apának egyetlen zűrös napját követjük. A lemezhamisító-fényképész, a nagyon idős Dezső (az azóta 92 évesen elhunyt világhírű fotográfus, Szipál Márton alakítja) szótlanul tesz-vesz a lakásban, és – Keres Emil színész hangján – narrálja fordulatokban, érzelmekben, huncutságokban és veszteségekben gazdag életútját. Frank (Vass Péter) elveszíti a lakáskulcsot, de azzal is szembe kell néznie, hogy félrelépése mind a családi, mind a baráti kapcsolatait alaposan szétzilálja. Végül Samunak (Fischer Samu) édesanyja balesetét kell szokatlanul gyorsan a hétköznapjaiba illesztenie – és felnőnie hirtelen. A Férfikort valóban minimális költségvetéssel, baráti segítséggel, vázlatos ötletekből forgatta Politzer Péter több éven keresztül, az eredmény pedig az art-house mozik hagyományát öregbítő szkeccsfilm, számos realista pillanattal.

 

Az önmagát napjainkban újjáteremtő magyar filmes hagyomány és attitűd masszívan a nem oly távoli múlt „közbeszédesítésére” is vállalkozik, azt az időszakot célozva meg, amikor a második világháború közvetlen következményei számos fizikai és lelki nyomorban tengődő sorsot teremtettek. Egyes vidékeken ez a holokausztból fakadó meghasonulást, máshol a Gulág gyilkos hétköznapjait, megint máshol – és alapvetően a kelet-európai térségben – a szovjet hadsereg rémtetteinek hosszútávú hatását jelentette. Ezt a vonulatot 2018-ban három alkotás fémjelezte a Filmtettfeszt kínálatában.

 

Még alig ért véget a háború, mikor egy falu vonatállomásán leszáll két zsidó ember, egy idősebb és egy fiatal, majd titokzatos holmijukkal (egy koporsó) és titokzatos céllal elszekereznek a temetőbe. Érkezésük, a kíváncsiság mellett, szégyent és riadalmat kelt a falu gazdagabb családjai körében, akiknek vagyona a kiürített zsidó házakból és a kényszerűen hátrahagyott vállalkozásokból származik. Szégyenteljes titkok sejlenek fel, s az oly könnyen, gyilkos becsvággyal szerzett javak kapcsán a fiatal nemzedék meghozza ítéletét a bűnös idősebb nemzedék fölött. Török Ferenc 1945 című, fekete-fehér alkotása kendőzetlenül, kicsiben, mindahány szempontot hangsúlyozva fedi fel ezt a gyalázatos fejezetet a nemzet történetéből.

 

Mészáros Márta a 20. századi magyar asszonysorsok gondos értője és ábrázolója. Aurora Borealis – Északi fény című új drámájában sincs másról szó, mint azokról a borzalomteli női sorsokról, amelyeket a szovjet hadsereg egyes katonái döntöttek romba a nemi erőszak gyakorlatával. Valamikor a 21. század elején, napjainkban tehát, az idős Mária (Törőcsik Mari) múltjának titokzatos részleteire derül fény, lánya, Olga (Tóth Ildikó) pedig mindössze a felét ismeri fogantatása történetének, amely korántsem azonos a teljes igazsággal. Apránként olyan történet bontakozik ki, amely az erősebb gyomrú nézőket is próbára teszi, Mészáros Márta viszont alázattal, szeretettel és hatalmas hozzáértéssel vezet el bennünket és Olgát egyaránt a háború végét jellemző káoszba és oda, ahol a nőkre egy veszéllyel több leselkedett lépten-nyomon, másrészt elénk tárja a gyermekét megtagadó anya egész életre kiható érzelmi katasztrófáját.

 

A magyar történeti emlékezet filmben most néz először alaposan szembe a Gulág borzalmaival, és Szász Attila Örök tél című drámája különösen erős és realista kezdés e szempontból. Egy dunántúli faluból sváb asszonyokat vagoníroznak be a szovjet katonák, „dolgozni” – hangzik az indoklás, de a nők hamarosan a Donyec-medence egyik munkatáborába érkeznek, ahol valóban az örök és kegyetlen tél fogadja őket. A pokoljárás zsigerien brutális, a sebek és a borzasztó fagy találkozását a néző szinte a saját bőrén érzi. Szász Attila rendező kíméletlenül tárja elénk a körülményeket, és egy alig reménykeltő szerelmi szállal könnyít csupán a befogadáson.

 

Nem pusztán a történeti rögrealizmus filmes attitűdjében készülnek nagyjátékfilmek Magyarországon, vígjáték, szatíra és krimi is lekerült a vágóasztalról 2017-18-ban. A Pappa Pia (Csupó Gábor) kínosan bollywoodias rágógumi, a Vándorszínészek (Sándor Pál) harmatgyenge kösztümös kabaré, és iszonyat gyorsan felejthető, a Lajkó – Cigány az űrben (Lengyel Balázs) langyosan szép szatíra, kevés működő poénnal, a Hetedik alabárdos (Vékes Csaba) a színházi közegbe helyezett vígjáték, számos vidám pillanattal a színészéletről, a Budapest Noir (Gárdos Éva) pedig egy sokkal többre érdemes krimi-noir regény (Kondor Vilmos) adaptációja, amelyben – pár jobbacska pillanat mellett – mind a főhős Gordon Zsigmond karaktere, mind az elbeszélés súlypontjai szenvednek a felületes anyagkezeléstől. Gordon (Kolovratnik Krisztián) nézését még hagyján, ám a járását, csak azt feledhetném.

 

A 2018-as kínálat talán legnagyobb „sztárja” Kenyeres Bálint Tegnap című művészmozija, a locarnói fesztivál Arany Leopárd díjára jelölt alkotás, amely két klasszikus szépirodalmi toposzt, a megszállott keresést, kutatást, hajszát, valamint az újrakezdhető élet vágyának hiábavalóságát „házasítja össze” egy idősödő svájci üzletember sivatagi kalandozásaiban. Lassú, befele forduló, apránként megsemmisülő utat járunk be a főhős szerepében tündöklő Vlad Ivanov oldalán, amely során minden lépés egyre közelebb visz a megoldáshoz, de egyre távolabb a valóság talajától, mígnem végül mindössze a lemondás marad, vele együtt pedig a józanító reménytelenség, amely kényszerűen a halál felé visz, és nincs második esély, nincs semmi.

 

A Filmgalopp egymillió forintos fődíján két alkotás osztozott. Moldovai Katalin Ahogy eddig című rövidfilmje a kegyes hazugságot mint éltető motívumot használja egy végzetes betegség anatómiájában, erényei a biztos kézzel vezetett realista narratíva, a két főhős természetes játéka és a nagyközelik lélek- és kapcsolatfeltáró ereje. Merőben más Sztercey Szabolcs Benedek Your Face Without the Screen futurista, abszurd drámája. Egy turistalátványosságnak használt intézmény lakás-kiállítótermeiben az élet kegyetlen hétköznapjai élőszereplős tárlatként működnek, s a kiállított alanyok sorsán könnyíteni kívánó empatikus látogatót eltanácsolják. Hűvös, humánusan embertelen világ, melyet Sztercey remekül dramatizál. A közönségdíjat Incze Kata Small Talk kisjátékfilmje nyerte, amely az érzelem-átruházás virágcsokrait használva meséli abszurd, de meleg történetét. A Sárga Csikó életműdíjat ezúttal az idén 85. éves Sára Sándor kapta, akinek hosszú életet és további termékeny éveket kívánok innen is.

 

A legjobbat, az Egy nő fogságban című dokumentumfilmet a végére hagytam. Amikor Tuza-Ritter Bernadett vizsgafeladat gyanánt nekiállt forgatni Maris hétköznapjait, még nem sejtette, hogy egy modernkori rabszolgáról készít paradigmaváltó portrét. Maris főz-mos-takarít egy (arctalanul szerepeltetett) nő házában, de a nő valójában a gazdája, és ugyan kijárhat éjszakai műszakban dolgozni, fogvatartója minden pénzét elveszi, cserében a kosztkvártélyért. A dokumentumfilm a bemutatott helyzetet tekintve erős és érzelemteli alkotás, de ennél nagyobb értéke az a szituáció, ahogyan az operatőr-rendezőből apránként barátnő, cinkos, végül életmentő lesz, vele együtt pedig a néző is részesévé válik a nyomorú sorsból hatalmas bátorsággal kilábaló Maris szökésének. A kortárs rabszolgaság globális jelenség, és Tuza-Ritter törekvésének gyümölcseként a filmet több nagynevű tévétársaság nemzetközi szinten műsorra tűzte, ezzel is tudatosítva a problémát. Tuza-Ritter Bernadett bizonyára filmtörténetet írt, s ezt a nem mindennapi eseményt az erdélyi közönség is megünnepelhette a Filmtettfeszt jóvoltából.

 

 

 

Proiect realizat cu sprijinul Primăriei şi Consiliului Local Cluj-Napoca
Kiadványunkat Kolozsvár Polgármesteri Hivatala és Városi Tanácsa is támogatja

Redacţia Helikon susţine şi promovează municipiul la titlul de Capitală culturală europeană
Szerkesztőségünk támogatja a Városi Tanácsot az Európai Kulturális Főváros cím elnyerésében