"utolsó esélyed, hogy szólni engedj"
Kereső  »
XXIX. ÉVFOLYAM 2018. 23. (757.) SZÁM – DECEMBER 10.
 
Tartalomjegyzék Archívum
 
Papp Attila Zsolt
Kultúrbéke
Egyed Emese
Egy közösség narratívái az idő múlásával – beszélgetés Szajbély Mihály irodalomtörténésszel
Rafał Gawin
Versek
Dawid Mateusz
Versek
Piotr Lamprecht
Verse
CS. NAGY IBOLYA
Próza – „versszünetben”. Király László novellisztikájáról
k. kabai lóránt
Verse
Battai Detre István
Versek
Dénes Anita
A baba
Vlad Drăgoi
Versek
Láng Orsolya
Goethingen 9. Búcsúkörök
Szántai János
Töredék Tradoninak / Nat Roidnak / Tandorinak avagy
Fried István
Tandori Dezső nyolcvanéves
Boda Edit
Versek
Jakab-Benke Nándor
Szürke magyar noir
Karácsonyi Zsolt
Galvani, vagy amit akartok
Erdős Katalin
Léghajón innen és túl
ANDRÉ FERENC
Balladai homázs
Bölcsőtől a Marsig
Jakabffy Tamás
A „visszaszerzett” pisztráng
Túros Eszter
Egy lezáratlan életmű dokumentumai
 
Papp Attila Zsolt
Kultúrbéke
XXIX. ÉVFOLYAM 2018. 23. (757.) SZÁM – DECEMBER 10.


„Ebben a házban két dologban nincs hiány: alkoholban és könyvben.” Egy nagyinterjú betűtengerében búvik meg szerényen, talán némi öniróniával ez a mondat, amely a maga egyszerűségében akár egyfajta ars poeticának is beillene. John Lukacs szájából pedig különösen hitelesnek hangzik, hiszen a neves, magyar származású, Amerikában élő történész pennsylvaniai magányában, saját bevallása szerint is remeteként él sokezer könyvével körülvéve.

 

Van ennek a kilencvennégy esztendős, nagy időket megélt öregembernek az önvallomásában valami kortalan epikureus derű és bölcsesség: annak a biztos tudása, hogy az írástudó számára, bármiféle történelmi viharok zúgjanak el a feje felett, akármilyen súlyos politikai, társadalmi változások tanúja vagy alakítója legyen élete során, a leginkább élhető hely mégis a könyvtár, a maga borgesi labirintusával, amelyben bolyongva otthonra lelhet, és amelyben az alkohol nem a külvilág zavaros viszonyai elől való menekülést jelenti, vélt vigaszt a valós vigasztalanságban, hanem annak a mély „nyugalmi állapotnak” a kelléke, amely csak az igazán bölcs szellemek sajátja.

 

Akik tudják, hogy az alkotóvá válás előfeltétele az olvasóként létezés; hogy a világmegtagadó aszkézis ritkán vezet boldogságra, az élvezetek mértékletes befogadása viszont annál inkább; hogy nem a világtól való visszavonulás, hanem az elidőzés segít átlátni az univerzális káoszt; hogy az alkohol nem az öntudatlanság, hanem ennek az elidőzésnek az eszköze, és egyéb haszna is van; hogy a tudás megismerésének és újratermelésének a helyszíne a könyvtár, nem a lövészárok; hogy az akolmeleg szükséges lehet a lét könnyűségének elviseléséhez, de az ember végül mégis magára marad, egyedül a művel, a máséval és a sajátjával. És hogy mindennek ellenére sosem tudhatunk meg eleget, ezért nem tehetünk mást, mint folytatjuk, bármi történjék is – és hogy végső soron ez is csak szócséplés, a nagy szavak kísértése.

 

Csak ennyi: ül egy ember a könyvek között és olvas. Vagy ír. Olvas és ír. Keze ügyében borospohár. Így ül ott, amióta világ a világ; ezt senki el nem veheti tőle. „Ebben a házban két dologban nincs hiány: alkoholban és könyvben” – ezekben az izgága, rögtönítélő, egymás felé menetelő bokák csattogásától hangos, (kultúr)harcos időkben nem tudnék ennél megnyugtatóbb, derűsen konzervatív mondatot elképzelni.

 

 

Proiect realizat cu sprijinul Primăriei şi Consiliului Local Cluj-Napoca
Kiadványunkat Kolozsvár Polgármesteri Hivatala és Városi Tanácsa is támogatja

Redacţia Helikon susţine şi promovează municipiul la titlul de Capitală culturală europeană
Szerkesztőségünk támogatja a Városi Tanácsot az Európai Kulturális Főváros cím elnyerésében