"pedig a legenda szerint lelke is volt egykoron"
Kereső  »
XVIII. ÉVFOLYAM 2007. 5. (475.) SZÁM - MÁRCIUS 10.
 
Tartalomjegyzék Archívum
 
Lászlóffy Aladár
Valami Sárospatak ügyben
Karácsonyi Zsolt
Életkép a múltból
Kántor Lajos
Megrendeltként szabadnak lenni... - A költő Szilágyi Domokosról
Szőcs István
Merengő
Pomogáts Béla
Búcsú Beke Györgytől
Jancsó Miklós
Autóstop
Daniela Danz
És te kékem és te szürkém
Ovidius Konstancán
Overkill
Jeanette Winterson
Zsoltárok
Aleš Debeljak
Az ősök iránti adósság
A sötétség tanítása
Álmodj, írj, radírozz
Terra mobilis
Mária Magdaléna
Befagyott monarchia
Mihai Măniuţiu
A grund
Dan Mircea Cipariu
riport a cunamiról
ambulancia
Balázs Sándor
Emlékeim Gyuriról
Egyed Péter
"Apák bűne"
Terényi Ede
... és összecsendülnek-pendülnek a hangok - Mindenáron avatgard
Hírek
 
Terényi Ede
... és összecsendülnek-pendülnek a hangok - Mindenáron avatgard
XVIII. ÉVFOLYAM 2007. 5. (475.) SZÁM - MÁRCIUS 10.

Nagy kitüntetés avantgard művésznek lenni. Minden fiatal alkotó szeretne olyan újító lenni, aki gyökerestül megváltoztatja a világot, de ha ez nem is sikerül, akkor legalább az egész művészetet. Divat lett a 20. században avantgard-nak lenni. Azok az alkotók, akik tényleg úttörők voltak a maguk művészetében, nem is gondoltak rá, hogy ŐK AZ ÉLCSAPAT: egyszerűen tették, amit alkotói elhivatottságuk diktált számukra. Bartók, az egyik valódi megújítója a 20. századi zenének, nyilatkozta egy amerikai interjúban 1940-ben: „A nagyjából 1910 utáni korszak egyáltalán nem tekinthető forradalminak. A művészetben az ilyen elképzelhetetlen. A művészetben csak lassú vagy gyors haladás van, tehát lényegileg fejlődés és nem forradalom.” Az idézet minden információja figyelemre méltó. Bartók világosan behatárolja a 20. századi művészet megújulásának dátumát: 1920. Ez a dátum azóta is korszakkezdet-meghatározó számjegyként él a köztudatban. Megállapítása, hogy „nem tekinthető forradalminak”, meglepheti azokat, akik éppen a forradalmi jelleget keresik a megújuló korszakok gondolkodásában, tudományában, művészetében. Rendkívül könnyen dobálózunk a „forradalmi” szóval, különösen ha művészetről van szó. De az élet a bartóki mondást igazolja: „a művészetben lassú vagy gyors haladás van”. A „haladás”szót használja, tehát mozgásra utal elsőként és csak azután a minőségi átalakulásra, a „lényegileg fejlődés és nem forradalom” zárógondolatával. A 20. század nagy kérdése, hogy a világ valóban fejlődik vagy csak halad egy úton, amelyet a mozgáskényszer jelöl ki számára. A fejlődés puszta átalakulásként is felfogható: egyik minőség a másikba megy át anélkül, hogy ezeket a minőségeket tökéletesebbnek vagy tökéletlenebbnek kellene tartanunk. A modern ember mozgástere hatalmasan megnőtt, pillanatok alatt hatalmas távolságokat képes bejárni, világokat áthidalni az INTERNETEN, de az élet minősége arányosan jobbá vált számára?!
Minden már valami meglévőből indul ki. A tudományban alapok nélkül semmire sem lehet menni. A kutató lépcsőfokok sokaságán át érkezik el felfedezéséhez, de e felfedezésben benne van az elődök állhatatos munkája, ők is e lépcsőfokokat győzték le egy bizonyos magasságig, hogy onnan mások menjenek, LÉPKEDJENEK tovább. A művészetben ez méginkább így van. Bartók és sok más kortásra száz- és ezredéveket mentek VISSZA az emberi élet és az ezt visszatükröző művészet, zene világában. Íme egy avantgard, amely időutazásra vállalkozott a délkelet-európai kultúrák ősgeológiáját kutatva: Bartók kereste a „tiszta és érintetlen” zenét.
A konstrukciós beállítottságú zeneszerzők is ezt a „tiszta és érintetlen” zenét keresik minden időben. Ehhez keveredett a „mindenáron újat hozni” törekvése, a minden mástól való különbözés erőszakolt kísérlete, amelyben ott lappang minduntalan a titkolt vágy: CSAK ÉN EGYEDÜL VAGYOK AZ IGAZI ÚJÍTÓ. Az első avantgard-dal még megbarátkozhatunk: élcsapat, amely előre viszi a művészetet, de amikor elkezdjük számozni őket, hogy úgymond: avantgarde No 1, No 2. és már itt is van a No 3., hiszen a 21. század „éllovasai” sem akarnak kimaradni a sorból, akkor már kételyek kezdenek bennünk megfogalmazódni: meddig is mehet ez a számozás? Vajon a 21. század végére hány avantgardunk lesz? Arról nem is szólva, hogy szorgos zenetörténész kezek a zene történetében visszafelé lapozva is találhatnak avantgardokat, pl. Richard Srauss: hatalmasra bővülhet a sorszámok sokasága.
Nem volna egyszerűbb annak beismerése, hogy kevés az igazi zseniális alkotó? Bartók szavaival: „kevés a kiváló zeneszerző – egy-egy században csak tíz-tizenöt akad.” Megint oda kell figyelnünk Bartók szóhasználatára: zseni helyett „kiváló zeneszerzőt” említ, és az is feltűnő, hogy a közhely-igehasználat: VAN, TALÁLHATÓ, SZÜLETIK helyett az AKAD-ot részesíti előnyben. A mindenkori avantgardok ezért a tíz-tizenöt helyért küzdenek. Az avantgard és a zseni NÉHA egybeesik, de akkor már (rendszerint nagyon megkésve) korszakalkotó művészről beszélünk. Ezt már nem lehet minden áron akarni: képesség is kell hozzá.
Proiect realizat cu sprijinul Primăriei şi Consiliului Local Cluj-Napoca
Kiadványunkat Kolozsvár Polgármesteri Hivatala és Városi Tanácsa is támogatja

Redacţia Helikon susţine şi promovează municipiul la titlul de Capitală culturală europeană
Szerkesztőségünk támogatja a Városi Tanácsot az Európai Kulturális Főváros cím elnyerésében