"vonulunk rojtos díszmosollyal"
Kereső  »
XVIII. ÉVFOLYAM 2007. 9. (479.) SZÁM - MÁJUS 10.
 
Tartalomjegyzék Archívum
 
Pomogáts Béla
Az erdélyiság változatai - Dsida Jenő és Szabédi László transzszilvanizmusa
Szőcs István
JEGYZET - Egy elmosódott arc a szépnem legjelesebbjeinek csarnokából
Kántor Lajos
Az Idő Vaskalapja - Információzabálás Sükösd Mihállyal
László Noémi
Hulló dió
Kis, helyi induló
Varga Melinda
Triolett a kékszemű nagybőgőshöz
László Noémi
Játékok
Varga Melinda
Napvers
A kilencedik sör vallomásai
Vitus Ákos
Ultraszcendenciák 1 (prelude):
Széttetszetés... banálomdi:
MEG s a szennyvíz:
Ultraszcendenciák 3 (egy út):
Himnusz:
Ultraszcendenciák 4 (ablakodban):
Próféta blues:
Fekete Richárd
Paródiák
Batári Gábor
A békekötés
Szálinger Balázs
Szőlőszínház
Balázs Imre József
És én megmondom, ki vagy
AYHAN EY GÖKHÁN
Diotima panasza
Lakásavatás
Szabálytalan szonett
Teaház
A félelem nehézségei
Pusztulás
Színe és visszája
Születésnap
Zuhany
Növények, állatok, reggel
Rendrakás
Lászlóffy Csaba
Hiányzol-e magadnak? (folytatás előző számunkból)
Angi István
Virágvasárnapi köszöntő
Terényi Ede
Kodály 125. - Kodály-IDŐ - Kodály-HANG
Hírek
 
Hírek
XVIII. ÉVFOLYAM 2007. 9. (479.) SZÁM - MÁJUS 10.

Családtagjai, barátai, pályatársai és tisztelői vettek végső búcsút Méhes György írótól, műfordítótól április 20-án Budapesten, a Farkasréti temetőben. Beszédet mondott: Kalász Márton, a Magyar Írószövetség elnöke, Bogyay Katalin, a kulturális szaktárca államtitkára, Orbán János Dénes, az Erdélyi Magyar Írók Ligájának elnöke, Kányádi Sándor és Szőcs Géza. Az írót Tőkés László református püspök búcsúztatta a református egyház szertartása szerint. A temetésen több százan búcsúztak Méhes Györgytől, köztük több fiatal erdélyi költő, valamint számos közéleti személyiség, mások mellett Csoóri Sándor író, Jordán Tamás, a Nemzeti Színház igazgatója, Orbán Viktor, a Fidesz elnöke és Lezsák Sándor fideszes képviselő.

Orosz nyelvű Balassi-verseskötet jelent meg az Orosz Tudományos Akadémia Nauka kiadójának rendkívül rangos Irodalmi emlékek c. sorozatában. Ez a legelső olyan idegen nyelven (sőt, világnyelven) kiadott modern fordításkötet, amelyben a teljes Balassi költői életmű napvilágot látott.

A kolozsvári Bretter György Irodalmi Kör április 23.-i ülésén, a Café Bulgakov Irodalmi Szalonjában mutatták be Sütő Csaba András Szent és érthetetlen, valamint Szalai Zsolt Sörülökazerkélyen című verseskötetét. A szerzőkkel Burus János Botond és Király Zoltán beszélgetett.

Lövétei Lázár László kapta a Tehetséges Magyarországért Alapítvány szépirodalmi pályázatának első díját – közölte az alapítvány kuratóriumának elnöke. Kállai Gábor elmondta: az erdélyi író Arany János munkásságáról szóló esszéjéért részesült az elismerésben. A második helyezett Csiszár Mónika, a harmadik Benedek Szabolcs lett.

A Látó Irodalmi Színpadán, a marosvásárhelyi Bernády Házban, 2007. április 28-án, a Látó szerkesztői és meghívottjaik Dsida Jenőre emlékeztek, a költő születésének századik évfordulója alkalmából.

Költészetnapi felolvasáson vettek részt  április 11-én, a Bulgakov Kávéházban, az Erdélyi Magyar Írók Ligájának tagjai. Verseiből felolvasott: Balázs Imre József, Bréda Ferenc, Farkas Wellmann Endre, Gáll Attila, Karácsonyi Zsolt, Király László, Király Zoltán, László Noémi, Márkus András, Márkus-Barbarossa János, Molnos Lajos, Orbán János Dénes, Papp Attila Zsolt és Szántai János.

A XIV. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál április 15.-i zárónapján átadták az Év kiadója és az Év kereskedője díjakat, amelyeket a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése tagjai titkos szavazás alapján ítélnek oda. Idén az Év kiadója az Európa Könyvkiadó lett, az Év Kereskedője címet a Libri Kft. érdemelte ki.
Proiect realizat cu sprijinul Primăriei şi Consiliului Local Cluj-Napoca
Kiadványunkat Kolozsvár Polgármesteri Hivatala és Városi Tanácsa is támogatja

Redacţia Helikon susţine şi promovează municipiul la titlul de Capitală culturală europeană
Szerkesztőségünk támogatja a Városi Tanácsot az Európai Kulturális Főváros cím elnyerésében