"Álarcot cserél az idő"
Kereső  »
XVIII. ÉVFOLYAM 2007. 13. (483.) SZÁM - JÚLIUS 10.
 
Tartalomjegyzék Archívum
 
Lászlóffy Aladár
A legfőbb tulajdonság
Egyed Emese
In somnium
Bertha Zoltán
In memoriam Bálint Tibor
Egyed Emese
A történet személyessége
Bálint Tibor
Egy elhidegült kályha története
Lászlóffy Csaba
Vendégségben Bárd Oszkáréknál
Szőcs István
Jegyzetek a NYELV ÉS LÉLEK témához
Cseh Katalin
Szülői ház
Rutin
Pethő Lorand
Börtönlevél (1)
Börtönlevél (2)
Fekete balzsam
Fasor tánc
Catullus egy kertben
(beoltott arc)
(meleg guano)
Duett
Létra
Látogatás
Fortuna
K. Kovács István
Bolond bölcsek, bölcs bolondok
Szántai János
A hiba
Filip Florian
A kisujjak
Petrik Emese
Az önértékelés játéktere
Szálinger Balázs
Téglás Gábor '78-06
Terényi Ede
Kodály 125. - Lendvai és Kodály
Hírek
 
Lászlóffy Aladár
A legfőbb tulajdonság
XVIII. ÉVFOLYAM 2007. 13. (483.) SZÁM - JÚLIUS 10.

Szuezi, korinthoszi, Panama-csatorna. Melyikhez mi tapad? A változó folyamközi hegy- és vízrajznak is megvolt már a maga Vásárhelyi-terve, aztán Velencének, aztán Kínának, aztán Ceylonnak, Madagaszkárnak. Hiszen a La Manche is csak egy csatorna. Éljen Albion és éljen Madagaszkár! Az új Velence, meg a többszörös kőfallal, szögesdróttal máris körülkerített sziget: a legfejlettebb államok vezetőinek konferencia-színhelye. Semelyik Führert így nem védték még, pedig Claudiust, Nérót, Sztálint, Hitlert, Titót se tréfa, ahogy óvták. Már elkészült ez az új Maginot-vonal, Atlanti-fal, mikor egy négygyermekes anya a bagatell villanyszámlája miatt belehalt valahol a világon, mert őt még a villanyszerelőtől, a pénzbeszedőtől se védi senki.
A hírek szerint az új csoda politikus-rezervátum menedékének hossza tizenkét kilométer, a nőnek pár ezerre rúgó villanyszámla hátraléka volt. Legrövidebben tehát mi a demokrácia a XXI. században? A fáraók s az asszír királyok óta soha egyeduralkodókat nem védtek úgy, mint ahogy ezek a mai választottak védetik magukat. Maga az irgalmatlanság metaforája, hogy egy töredékéért máshol másnak leállítják a lélegeztető-készülékét. A magyarázat: a villanybeszedő csak a munkáját végezte. A szokásos eljárást vitte véghez. Mintha egy kicsi Enola Gay gombját nyomta volna meg, parancsra tette, ezzel mentegetőztek a nácik is. A bolsevikok is persze. Tetszik emlékezni? Az ember legfőbb tulajdonsága a kapzsiság.
Adós, fizess, ha keveset loptál a magad munkájával túl lassan gyarapított globalizált tőkéből. Ha többet, akkor elengedik neked. Csak azt az egyet nem lehet közel tízezer éve elismertetni, hogy a szegényembert a szögesdrót melyik oldalára érdemes ültetni, telepítni, sorakoztatni. A többit aztán Noé esője vagy Isten könnyzápora időnként úgy megnöveszti, mint a gazt. Így lesz az igaz magasabb minden sövénynél, kerítésnél.
Proiect realizat cu sprijinul Primăriei şi Consiliului Local Cluj-Napoca
Kiadványunkat Kolozsvár Polgármesteri Hivatala és Városi Tanácsa is támogatja

Redacţia Helikon susţine şi promovează municipiul la titlul de Capitală culturală europeană
Szerkesztőségünk támogatja a Városi Tanácsot az Európai Kulturális Főváros cím elnyerésében