"Álarcot cserél az idő"
Kereső  »
XVIII. ÉVFOLYAM 2007. 13. (483.) SZÁM - JÚLIUS 10.
 
Tartalomjegyzék Archívum
 
Lászlóffy Aladár
A legfőbb tulajdonság
Egyed Emese
In somnium
Bertha Zoltán
In memoriam Bálint Tibor
Egyed Emese
A történet személyessége
Bálint Tibor
Egy elhidegült kályha története
Lászlóffy Csaba
Vendégségben Bárd Oszkáréknál
Szőcs István
Jegyzetek a NYELV ÉS LÉLEK témához
Cseh Katalin
Szülői ház
Rutin
Pethő Lorand
Börtönlevél (1)
Börtönlevél (2)
Fekete balzsam
Fasor tánc
Catullus egy kertben
(beoltott arc)
(meleg guano)
Duett
Létra
Látogatás
Fortuna
K. Kovács István
Bolond bölcsek, bölcs bolondok
Szántai János
A hiba
Filip Florian
A kisujjak
Petrik Emese
Az önértékelés játéktere
Szálinger Balázs
Téglás Gábor '78-06
Terényi Ede
Kodály 125. - Lendvai és Kodály
Hírek
 
Hírek
XVIII. ÉVFOLYAM 2007. 13. (483.) SZÁM - JÚLIUS 10.

Kolozsváron 2007. június 20-án tragikus hirtelenséggel elhunyt K. Jakab Antal kritikus, irodalomtörténész, a Helikon szerkesztője.

K. Jakab Antal Marosvásárhelyen született 1942. június 26-án, a szatmárnémeti Kölcsey Gimnáziumban érettségizett 1959-ben, egyetemi tanulmányait a kolozsvári Babes-Bolyai Tudományegyetem Filológiai Fakultásán végezte. 1964-től az Utunk belső munkatársa; 1990-től a Helikon szerkesztője.

Halála rendkívüli vesztesége irodalmunknak. 

 
Az utolsó maszek című, Szilágyi Domokosról készült portré- és kordokumentumfilm bemutatójára, és az azt követő kerek asztal beszélgetésre, május 31-én este 7 órakor került sor. A film operatőre: Kötő Zsolt, rendezője: Maksay Ágnes, Marius Tabacu. Helyszín: Kolozsvár, Tranzit ház, Baritiu utca 16. szám.

Az Emberi Piramis. Beszélgetések a pártállami diktatúráról címmel a Tranzit Alapítvány nyilvános beszélgetéssorozatot kezdeményez. A tervezett sorozat olyan közbeszéd része és alakítója kíván lenni, amely felvállalja a közelmúlt és a jelen kritikai vizsgálatát, a társadalom működésének, azon belül pedig az irányítási technikáknak és az ellenállási lehetőségének az elemzését. Az első részre Szilágyi Domokos szimpozion  címmel június 2-án, szombaton került sor a kolozsvári Tranzit Házban. Program: Szabó Levente: A hallgatás alakzatai; Balázs Imre József: Értelmiségi szerepkatalógus Szilágyi Domokos műveiben; Demény Péter: Miért Kolumbusz? Magány és színvonal összefüggései Szilágyi Domokos költészetében; Berszán István: Szilágyi Domokos képe és árnyéka; Antal Balázs: A politikai olvasás kudarca; Láng Zsolt: Laios; Stefano Bottoni: A hosszú ötvenes évektől a rövid hatvanas évekig. Szilágyi Domokos nemzedékének viszonya a politikai hatalomhoz. Vita. Moderátor: Selyem Zsuzsa. Este: film Szemből halál. Szilágyi Domokos halálának harmincadik évfordulóján címmel B. Nagy Veronika és Sánta Ádám filmjének vetítésére került sor, melyet beszélgetés követett, meghívottak voltak: Láng Zsolt, Stefano Bottoni, Szilágyi Júlia, moderátor: Könczei Csilla. Az Erdélyi Magyar Írók Ligája és az Előretolt Helyőrség Szépirodalmi Páholy szervezésében Gazda József A tűz októbere (1956 magyar sorsokban) című könyvét mutatták be június 15-én a szerző jelenlétében, a kolozsvári Café Bulgakov Irodalmi Szalonjában, a szerzővel Benkő Levente beszélgetett. Az est házigazdája Orbán János Dénes volt.

Az Erdélyi Magyar Írók Ligája és az Előretolt Helyőrség Szépirodalmi Páholy szervezésében Gazda József A tűz októbere (1956 magyar sorsokban) című könyvét mutatták be június 15-én a szerző jelenlétében, a kolozsvári Café Bulgakov Irodalmi Szalonjában, a szerzővel Benkő Levente beszélgetett. Az est házigazdája Orbán János Dénes volt.

A kolozsvári Bretter György Irodalmi Kör vendége volt május 28-án, a Café Bulgakov Irodalmi Szalonjában Hellmut Seiler erdélyi származású német költő. Vitaindítót mondott Király Zoltán. A meghívott verseiből Laczkó Vass Róbert olvasott fel.

Verőcén, a Csattogó-völgyben rendezik meg augusztus 18. és 20. között az erdélyiek első világtalálkozóját, amely egyben kulturális fesztivál lesz, képzőművészeti- és fotótárlattal, könnyű- és népzenei előadásokkal. A fesztiválon jelen lesz Erőss Zsoltot, aki a magyarok közül elsőként hódította meg a Himaláját.
Proiect realizat cu sprijinul Primăriei şi Consiliului Local Cluj-Napoca
Kiadványunkat Kolozsvár Polgármesteri Hivatala és Városi Tanácsa is támogatja

Redacţia Helikon susţine şi promovează municipiul la titlul de Capitală culturală europeană
Szerkesztőségünk támogatja a Városi Tanácsot az Európai Kulturális Főváros cím elnyerésében