"milyen kevés tízezer év"
Kereső  »
XVIII. ÉVFOLYAM 2007. 19. (489.) SZÁM - OKTÓBER 10.
 
Tartalomjegyzék Archívum
 
Szilágyi István
Búcsú Létay Lajostól
Pomogáts Béla
Magyar mérleg (Cs. Szabó László esszéiről) (folytatás előző lapszámunkból
Vári Attila
Marionett
Lászlóffy Csaba
Költők és kémek sikátorai
Bálint Tamás
Szikra
iDea
A Téglavetők utcai hős emlékezetére
Szétcsúszva
Flann O'Brien
Úszikkétmadáron
Móritz Mátyás
A vége az, hogy meg kell halni
Jancsik Pál
Egy Áprily-vers elemzése
Gaal György
Száz éve halt meg Kőváry László, Erdély történetírója
Szőcs István
Kísértetes jegyzetek 4. - Álom s rút idő
Cseke Péter
Buday György laudációja
Terényi Ede
STRAVINSKY 125. - A szerialista
Hírek
 
Hírek
XVIII. ÉVFOLYAM 2007. 19. (489.) SZÁM - OKTÓBER 10.

A Magyar Írószövetség szeptember 22-én a Fasori Evangélikus Gimnáziumban tartotta háromévente esedékes tisztújító közgyűlését. A tagság szavazatai döntöttek a választmány ötvenhat tagjának és négy póttagjának személyéről. Az ily módon felálló választmány Vasy Géza irodalomtörténészt választotta meg a szervezet elnökének. Az új elnökség tagjai: Ács Margit, Ágh István, Jókai Anna, Kalász Márton, Szörényi László és Vári Fábián László.
Alapításának 450. évfordulóját ünnepelte a kolozsvári Unitárius Kollégium szeptember 21–22-én. Csak a 20. század folyamán olyan írók-költők kerültek ki padjaiból, mint Balázs Ferenc, Jakab Géza, Szabédi László, Mikó Imre, Bözödi György, Kormos Gyula, Jánosházy György, Sánta Ferenc, illetve a nem unitáriusok közül Ligeti Ernő, Indig Ottó és a Helikon-alapító Kemény János. Az 1948-as „tanügyi reformmal” bezárt tanintézet egyetlen ma is élő tanára Létay Lajos. A kollégiumépületben az 1-es majd 7-es számú állami fiúlíceum működött, mely 1957-ben felvette Brassai Sámuel nevét, s az 1970-es évekig Kolozsvár egyik legjobb és legnagyobb magyar iskolája volt. 1993-ban újjáalakult a felekezeti iskola, mely a János Zsigmond Unitárius Kollégium nevet viseli, az épületet is visszakapta az egyház 1999-ben. Az évfordulós ünnepségen több könyvbemutatóra került sor. Többek közt Gál Kelemen-Benczédi Gergely-Gaal György: Fejezetek a Kolozsvári Unitárius Kollégium történetéből című munkáját és Sánta Ferenc első erdélyi kiadású novelláskötetét (Isten a szekerén. Stúdium Könyvkiadó) vehették kezükbe az ünneplők.      (Gaal György)
Az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület (EMKE), anyaországi és határon túli magyar kulturális szervezetek közös szervezésében, minisztériumi, önkormányzati és civil szférabeli támogatással Kolozsváron rendezték meg a XII. Kárpát-medencei Magyar Kulturális Napokat. A szeptember 20-i ünnepélyes megnyitón a Bethlen Kata Diakóniai Intézetben a részvevők köszöntésekor Dáné Tibor Kálmán, az EMKE ügyvezető elnöke emlékeztetett: a tizenkét évvel ezelőtt a budai várban elkezdett rendezvénysorozat három éve már az anyaország határain túli régiókban folytatódik. A Felvidék és a Délvidék után idén Erdélyen, Kolozsváron és környékén volt a sor.
Október 10–16. között Kolozsváron és Nagyszebenben zajlik a Transilvania Jazz Fesztivál, amelynek során a műfajt kedvelő közönségnek alkalma lesz meghallgatni nagynevű hazai és külföldi jazz-zenészeket. A fesztivál „húzóneveinek" többsége Franciaországból érkezik.
A Kolozs Megyei Tanács döntése nyomán a Kolozsváron megjelenő Művelődés kulturális folyóirat az intézmény hatáskörébe került. A közművelődési folyóirat már évek óta nem kap támogatást a román kulturális minisztérium támogatásából.
Proiect realizat cu sprijinul Primăriei şi Consiliului Local Cluj-Napoca
Kiadványunkat Kolozsvár Polgármesteri Hivatala és Városi Tanácsa is támogatja

Redacţia Helikon susţine şi promovează municipiul la titlul de Capitală culturală europeană
Szerkesztőségünk támogatja a Városi Tanácsot az Európai Kulturális Főváros cím elnyerésében