"hanyatlani látszik a nyelv birodalma"
Kereső  »
XVIII. ÉVFOLYAM 2007. 21. (491.) SZÁM - NOVEMBER 10
 
Tartalomjegyzék Archívum
 
Lászlóffy Aladár
Egyoldalú rekordok
Nicolae Balotă
Létay Lajos (1920 - 2007)
Létay Lajos
Emlék
S ha versemért ma meg is rónak (száz sor magány)
Szőcs István
JEGYZET - Kájoni, de univerzális
Fekete Vince
Piros autó lábnyomai a hóban - Tesóm mondja
Lászlóffy Csaba
Zsánerkép szalmakalpban
Közönséges történet - vagy mégsem?
Muszka Sándor
Muscariculum
Sebesi Claudia Carolina
Drámamodellek a Szatmárnémeti Északi Színház Színpadán
Simoncsics Péter
Mű - fordítás! - mű - Eszterhás Péter dán műfordításairól pályafutásának huszadik évében
Terényi Ede
Műhelyjegyzeteim - Mérgelődöm, morgolódom...
Hírek
 
Hírek
XVIII. ÉVFOLYAM 2007. 21. (491.) SZÁM - NOVEMBER 10

A Svéd Akadémia Doris Lessing brit írónak ítélte idén az irodalmi Nobel-díjat. 1901 óta Doris Lessing a tizenegyedik nő az irodalmi Nobel-díj történetében. Az 1919-ben Perzsiában született, és Rhodesiában felnőtt írónő – aki 1949 óta él Londonban – az elnyomott népek és nemzetiségek szószólója, regényeit éles társadalombírálat és a rasszista megnyilvánulások elítélése jellemzi. Az akadémiai testület indoklása szerint a 88 éves író műveiben „kétkedéssel és látnoki erővel vizsgálja a megosztott civilizációt” Regényei közül több magyarul is megjelent: Az ötödik gyermek, az Énekel a fű, Az arany jegyzetfüzet és az Eldorádó című kisregény.

A Bretter György irodalmi kör szervezésében 2007. október 19-én L. Simon László Versenyhátrány – A (kultúr)politika fogságában és Ambrus Lajos Én szőlőhegyem című köteteit mutatták be. A köteteket Király Zoltán és Burus János Botond méltatták.

Az Előretolt Helyőrség Szépirodalmi Páholy és az Előretolt Helyőrség Szépirodalmi Páholy és az Erdélyi Magyar Írók Ligája szombaton, október 20-án este 7 órakor a Bulgakov Kávézó Irodalmi Szalonjában mutatta be György Attila: A boszorkányok feltámadása – Harcosok könyve című kötetét. A könyvbemutatóval egyidőben nyílt meg Csomortáni Gál László festőművész Gyöngyharmat Palkó (I. m. Méhes György) című kiállítása. Az est házigazdája Orbán János Dénes volt.

Tízéves születésnapját ünneplelte 2007. október 19-től a kolozsvári Insomnia kulturális kávéház. A tíznapos rendezvénysorozat programjában tárlatnyitók, felolvasóestek, koncertek, előadások és filmvetítések szerepeltek. A 10 év Insomnia! 10 nap Inspiratio! című rendezvény irodalmi estjein többek között Bréda Ferenc, Karácsonyi Zsolt és Papp Attila Zsolt olvastak fel műveikből.

A 7. Filmtett Fesztivál keretében (2007. október 18-21) a kolozsvári Győzelem filmszínházban többek között levetítették a Magyar Filmszemle legjobb rendezői díját elnyert Szász János filmjét, a Csáth Géza nyomán készült Ópiumot, az Erdélyben forgatott Bodor Ádám-adaptációt, Kamondi Zoltán Dolináját. A Janovics Jenő nevével fémjelzett kolozsvári némafilmes korszak felidézésével záruló 7. Filmtettfeszten az 1910-es, 1920-as éveket megidéző plakát- és fotókiállítás várta az érdeklődőket a Kolozsvári Állami Magyar Színházban, majd bemutatták Janovics Jenő A világrém (1920) és Az utolsó éjszaka (1917), valamint Fekete Mihály A vén bakancsos és fia, a huszár (1917) című restaurált filmjeit.

A Látó Irodalmi Színpad októberi meghívottja Bodor Ádám volt, akivel 2007. október 20-án a marosvásárhelyi Színművészeti Egyetem Stúdiótermében Kovács András Ferenc beszélgetett.

Kelemen Lajosra, Erdély kiváló történészére és az Erdélyi Unitárius Egyház egykori főgondnokára emlékeznek születésének 130. évfordulóján, október 24-én. Emlékbeszédet mond Molnár B. Lehel, az unitárius egyház központi levéltárosa. Sas Péter, a kötet gondozója bemutatja Kelemen Lajos Művelődéstörténeti tanulmányok című kötetét.

Megemlékező ünnepséget rendezett könyv- és dokumentumkiállítás kíséretében az Erdélyi 56-os Bajtársi Társaság, a Magyarok Világszövetsége Erdélyi Társasága és a heltai Gáspár Könyvtári Alapítvány október 23-án.
Proiect realizat cu sprijinul Primăriei şi Consiliului Local Cluj-Napoca
Kiadványunkat Kolozsvár Polgármesteri Hivatala és Városi Tanácsa is támogatja

Redacţia Helikon susţine şi promovează municipiul la titlul de Capitală culturală europeană
Szerkesztőségünk támogatja a Városi Tanácsot az Európai Kulturális Főváros cím elnyerésében