"mindig jövővé válhat a múlt"
Kereső  »
XVIII. ÉVFOLYAM 2007. 23. (493.) SZÁM - DECEMBER 10.
 
Tartalomjegyzék Archívum
 
Egyed Ákos
Batthyány Lajos és Wesselényi Miklós
Lászlóffy Aladár
Egy feltaláló születésnapja
Demeter Zsuzsa
"Csipike velem együtt öregedett meg" - Beszélgetés a nyolcvanéves Fodor Sándorral
Szász István Tas
A Mezőség képekben
Bogdán László
Levelek Lídiának, nem csak a ködről
Szőcs István
Jegyzetek
Varga Borbála
A csavargó házassága
férjem!
Jégesőben hazáig
Készületben
Ízek, július, hóráskönyv
Szirmai Péter
A klán
Dankuly Csaba
életké(pe)k
Ted Hughes
A holló teológiája
Holló első leckéje
Holló megvilágosodik
Varga Melinda
Allegro
Kántor Lajos
S a Farkas utcán farkasok...
Szombati István
Látsz még fentről, Betti?
Terényi Ede
... és összecsendülnek-pendülnek a hangok - Hogy mennyire (nem) halljuk a zenét
Hírek
 
Lászlóffy Aladár
Egy feltaláló születésnapja
XVIII. ÉVFOLYAM 2007. 23. (493.) SZÁM - DECEMBER 10.

Itt van mindjárt Fodor Sándor, sóhajtanék fel azzal a futószönyeggel szemben, mely mint valami régi óramű fogaskerék-csatornáin továbbít bennünket egy szép és délceg, de nem megnyugtató torony magasába, igen, itt van a megjegyezni való tanulság (a betelő idő érdeme kapcsán) a Fodor Sándor esetében is. Nagyon tanulságos, ám figyelemre méltó és megjegyzendő volt eddig is, véges végig a szépen beteljesedő pályán.
Bizony, Fodor Sándor az én szakmai emlékeim között is elég régen ott szerepel, a legelején, az áhított és elnyert barátságok listáján. Ott volt ő az ötvenes években a kolozsvári írók hideg melegházaiban, abban a több mint önképzőkörben, ahová Veress Zoltán, Palocsay Zsigmond és még annyian eljártunk bizalommal, közkeletű szóval ,,szárnypróbálgatni”. És ott volt Ő évtizedeken át, elmozdíthatatlanul legalább annyi személyes energiát fektetve be mások pályájának elindításába, mint a sajátjába.
Ott volt, ha sorsa árnyékba vezette, a személyes fagyhalál idején is, mint a kiteljesedő könyvtárnyi saját kötet kitermelése idején, a Fehér fenyő, a Gyöngyvirágos puszta megjelenése óta saját orgonafúgáinak írói magasságában. Mégis, a kiemelkedő teljesítmények babérkoszorúja emeli igazán magasra a most nyolcvanadik évét betöltő írót: Fodor Úr egyike közülünk ama ritka oltványoknak, akikre a világirodalom is áldást lehelt. Önálló hőst, hősfigurát, eleven fából faragott fiút szült, mint valami Pinocchiót, miképpen Jonathan Swift Gullivert, mások Robinsont, Sveiket, Don Quijotét, Naszreddin Hodzsát. Fodor Úr ezzel a koszorúval is teljes ezen az ünnepen, és a következőkön, melyek követni fogják ezt a bárányfelhőnyi magasságot.
A Gyöngyvirágos puszta legvégéről idézem ide Csipike keresztlevelébe jótékony és eredményes programját. Fodor Úr, ahogy megfogadta, s itt vonul hóna alatt kedélye, humora, bölcsességtollaival, puskáival, egész vadász- és halászfelszereléseivel, megy, megy leszámolni a medvével!... Ehhez kívánunk erőt, egészséget, kitartást a régi barátnak, szövetségesnek és feltalálónak.
Proiect realizat cu sprijinul Primăriei şi Consiliului Local Cluj-Napoca
Kiadványunkat Kolozsvár Polgármesteri Hivatala és Városi Tanácsa is támogatja

Redacţia Helikon susţine şi promovează municipiul la titlul de Capitală culturală europeană
Szerkesztőségünk támogatja a Városi Tanácsot az Európai Kulturális Főváros cím elnyerésében