Hírek
XXI. ÉVFOLYAM 2010. 1. (543.) SZÁM — JANUÁR 10.

Az Előretolt Helyőrség Szépirodalmi Páholy 2009. december 5-én könyvbemutatót szervezett Kolozsváron: az Amikor fordul az ezred című könyvről Szőcs Gézával Farkas Wellmann Endre beszélgetett a Bulgakov kávéházban.
 
A Korunk Akadémia meghívására Kolozsváron olvasott fel Balla Zsófia, 2009. december 9-én. A költőnővel Balázs Imre József és Demény Péter beszélgetett.

Múlt év december 12-én átadták az Erdélyi Magyar Írók Ligája (E-MIL) és az Irodalmi Jelen díjait Aradon. Az E-MIL debütdíját 2009-ben Dobai Bálint kapta, a Méhes György Nagydíjat Kuszálik Péter vehette át. Az Irodalmi Jelen díjában részesült Danyi Zoltán (próza), Gömöri György (vers) és Jász Attila (esszé).

Átadták a Látó 2009-es nívódíjait december 12-én Marosvásárhelyen. Az idén László Noémi (vers), Máté Angi (debüt), Romhányi Török Gábor (esszé) és Varga Illés (próza) vehette át a Batsányi-emlékplakettet és a díjjal járó pénzjutalmat. Laudációt mondott: Demény Péter, Láng Zsolt, Szabó Róbert Csaba és Vida Gábor.

Kettős könyvbemutatónak adott otthont a kolozsvári Bretter György Irodalmi Kör 2009. december 14-én. Bemutatták Merényi Krisztián Fuldokló szűz című novelláskötetét, a szerzővel Karácsonyi Zsolt beszélgetett. Ezt követően Bréda Ferenc Apolló Apológiái című könyve került terítékre, a házigazda Boros Lóránd volt.

Az Erdélyi Múzeum-Egyesület (EME) 2009. december 18-án adta át jubileumi emlékérmeit Kolozsváron. Az EME könyvbemutatóval egybekötött könyvvásárt is tartott az egyesület székházában, ahol bemutatták az EME frissen megjelent köteteit. Jubileumi kiadványok:
Kovács Kiss Gyöngy (szerk.): Hivatás és tudomány: az Erdélyi Múzeum-Egyesület kiemelkedő személyiségei; Újvári Mária (szerk.): Az Erdélyi Múzeum-Egyesület kiadványainak bibliográfiája 1859-2008; Sipos Gábor (szerk.): Az Erdélyi Múzeum-Egyesület gyűjteményei. Konferenciakötet: Gábor Csilla, Luffy Katalin, Sipos Gábor (szerk.): Erdély reneszánsza I-II. A köteteket bemutatták: Korondi Ágnes, Kovács Kiss Gyöngy, Sipos Gábor.
Kettős könyvbemutatót tartott az Erdély Magyar Irodalmáért Alapítvány 2009. december 29-én a székelyudvarhelyi G. Café-ban. Az esten Király Zoltán költő, az Erdélyi Magyar Írók Ligájának ügyvezető elnöke és György Attila  író, a Székelyföld folyóirat szerkesztője legújabb köteteikből (Férfifiók, illetve Hajós a kikötőben) olvastak fel. A szerzőkkel Murányi Sándor Olivér író beszélgetett.

Fejes Endre lett a 2009-es év Prima Primissima díjasa irodalom kategóriában. A két Prima-díjas Ágh István és Lator László.

Az Elérhetetlen Föld című antológia megjelenésének negyvenedik évfordulója alkalmából Bethlen Gábor-díjat adtak át tavaly december 9-én, a budapesti Uránia Filmszínházban az antológia szerzőinek. A Kilencek néven ismert költőcsoport tagjai: Győri László, Kiss Benedek, Konczek József, Kovács István, Mezey Katalin, Oláh János, Péntek (Molnár) Imre, Utassy József és Rózsa Endre (1941-1995).