Hírek
XXVI. ÉVFOLYAM 2015. 17. (679.) SZÁM – SZEPTEMBER 10.

Augusztus 7-én elhunyt Prágai Tamás író, költő, irodalomtörténész. Prágai 1968. július 2-án született Budapesten, Pázmándon élt. Az ELTE Tanárképző Főiskolai Karán magyar-angol tanári szakon, a Pécsi Tudományegyetemen magyar szakon szerzett diplomát, a Torontói Egyetemen poétikaelméleti tanulmányokat folytatott. Az irodalomtudomány doktora volt, irodalomkritikai írásaiban főként kortárs költészettel foglalkozott. Írásai 1990 óta jelentek meg irodalmi folyóiratokban. Több irodalmi lap szerkesztőjeként és munkatársaként dolgozott, köztük a Polisz, a Szépirodalmi Figyelő, a Kortárs (2002–2007), illetve a Napút (1998–2015) és a Képírás (2009–2015) folyóiratnál. 2001-től a Magyar Írószövetség, 2002-től a Fiatal Írók Szövetsége, 2005-től a JAK tagja. 2005-ben József Attila-díjat kapott.

Karácsonyi Zsoltnak ítélték oda az idei, 43. Tokaji Írótábor díját. A díjat a tokaji II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola aulájában adták át augusztus 14-én. A költőre az indoklás szerint az Erdélyi Magyar Írók Ligájának elnökeként és lapunk főszerkesztőjeként kifejtett irodalom-közéleti tevékenysége, valamint jelentős költői és irodalomtörténeti munkássága miatt esett a választás. A Tokaji Írótáborban átadták a Nagy Hordó-díjakat is, amelyeket idén Szörényi László Széchenyi-díjas irodalomtörténésznek és az írótábor szervezésén 42 évig munkálkodó Sáray Lászlónak ítéltek oda. Teljes eddigi életművük elismeréseképpen, valamint a Tokaji Írótábor hagyományaihoz és örökségéhez való hűségükért idén hárman kaptak Hordó-díjat: Csontos János költő és publicista, Kiss Benedek költő és műfordító, valamint Vári Fábián László költő, műfordító, a kárpátaljai magyar irodalom kiemelkedő alakja.

Idén is változatos programnak örülhettek az irodalomkedvelők a Kolozsvári Magyar Napokon, augusztus 16. és 23. között. Az Erdélyi Magyar Írók Ligája (E-MIL) szervezésében bemutatkozott a kulter.hu irodalmi portál, amelynek a munkatársaival – Áfra Jánossal, Herczeg Ákossal, Papp Sándorral és Vigh Leventével – Karácsonyi Zsolt beszélgetett; szintén bemutatkozott a pozsonyi Irodalmi Szemle, amelyet Szalay Zoltán, Száz Pál és Gyenes Gábor képviselt, Balázs Imre József moderálásával. Szerzői estet tartott a budapesti Orpheusz Kiadó: Muszka Sándor, Ughy Szabina és Király Farkas Vincze Ferenccel beszélgetett. Bemutatták Horváth Benji Beatcore, Láng Orsolya Tejszobor és Varga Melinda Űrezüst című köteteit, a szerzőket László Noémi kérdezte. Király Lászlóval beszélgetett Fekete Vince, a Blason-szombat keretében pedig László Noémi, Fekete Vince, Márkus Barbarossa János, Karácsonyi Zsolt és Papp Attila Zsolt írt verset megadott témára.
A Helikon is képviseltette magát a Magyar Napokon: A nagy Kilometrik szerzőinek délutánján felolvasott André Ferenc, Kulcsár Árpád, Sárkány Tímea és Ugron Nóra, a házigazda Horváth Benji volt; Sándor Zoltánnal és Vincze Ferenccel Karácsonyi Zsolt beszélgetett; valamint közös estet tartott a Helikon és a miskolci Műút folyóirat, amelyet Zemlényi Attila, kabai lóránt, Antal Balázs és Tellinger András képviselt, beszélgetőtársuk Demeter Zsuzsa volt.