Gál Andrea
Meseotthon. Ahol érdemes elidőzni.
XXVIII. ÉVFOLYAM 2017. 21. (731.) SZÁM – NOVEMBER 10.


Sikó-Barabási Eszter: Meseotthon. Koinónia, Kolozsvár, 2017.

 

Sikó-Barabási Eszter harmadik mesekönyve minden tekintetben elbűvölő alkotás. Megragadó mint könyvtárgy (a Koinóia kiadónak és Karda Zenkő illusztrációinak köszönhetően), az írások gyermeket és felnőttet egyaránt lebilincselnek, ráadásul a kötetcímet is rendkívül sikerültnek tartom.

 

Meseotthon szó két irányba mutat: egyrészt jelzi, hogy olyan meséket ölel egybe a kötet, amelyek egy családi hajlék mindennapos részleteiből, tárgyaiból és történéseiből indulnak ki, és vezetik el az olvasót a varázslatok világába. A leányka gubancos haját itt Keferenc és Fésű Ferke gondozza, a fiúcskát éjjelente papírból kivágott állatkák védelmezik a Duzzogás, Fojtott vita és Ki nem mondott kedves szavak nevű szörnyek támadásától, anya új piros kendőjét pedig egy szerelmes pipacs ajándékozta. Másrészt búvóhelyet kínál a kötet az olvasónak, annyira kedves, meghitt ez a világ.

 

A kötet kifejezésmódja hang­súlyozottan lírai, amit felerősít a szerző által lendületesen művelt rímes próza. Mintha az elbeszélő nem tudna ellenállni a hangzásbeli játéknak, olyan természetesen, majdnem hanyagul tűnnek fel a szövegben a rímek: „Samu pedig kipróbálta, teljesült-e kívánsága. A buborékok egyre-másra gömbölyödtek, nagy rakásban a szobában hömpölyögtek.” Nyomokban verset tartalmaz, de nem versmaradványokat, hanem verskezdeményeket, amelyek az olvasó, hallgató elméjében szépen továbbíródhatnak.

 

A főszereplők, ha van ilyen, ebben a könyvben is Samu és Sára, mint Sikó-Barabási Eszter előző köteteiben, két szép lelkű, a mindennapok csodáira nyitott gyerkőc. Célközönsége is az ilyen beállítottságú aprónép, négy-ötéves kortól keződően egészen addig, amíg a mesék megmozgatják fantáziájukat, illetve azok a szülők és felnőtt (fel)olvasók, akik még nem tompultak teljesen bele a rutinos földhözragadtságba. Bónuszként a szorgos felolvasásért a szerző a kötet végére egy felnőtt mesét is írt, egyfajta beavat(ód)ástörténetet. De hogy miről is szól ez, maradjon meglepetés.